• Головна
  • Проекти
  • Окупаційна влада Сімферополя придумала свій розподіл конфесій...

Окупаційна влада Сімферополя придумала свій розподіл конфесій

24.10.2016, 14:32

У Сімферополі після півтора років роздумів вирішили: не всі релігійні організації є рівними перед окупаційною міською адміністрацією. Остання внесла зміни до власного рішення від 19 лютого 2015 року № 69 "Про створення ради з міжконфесійних відносин при голові адміністрації міста Сімферополя".

У Сімферополі після півтора років роздумів вирішили: не всі релігійні організації є рівними перед окупаційною міською адміністрацією. Остання  внесла зміни до власного рішення від 19 лютого 2015 року № 69 "Про створення ради з міжконфесійних відносин при голові адміністрації міста Сімферополя", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Novocrimea.ru.

Відтепер пункт 4.1 згаданого рішення виправили - після слів "релігійних об'єднань" з'явилися слова: "з числа традиційних історичних конфесій, які діють на території Криму не менше ніж 100 років". Таким чином, членство в раді неможливе, наприклад, для вірян УПЦ Київського Патріархату, УГКЦ та інших церков, які не діяли в Криму на початку ХХ століття.

Навіщо посадовцям анексованого міста знадобилося відсікати "нових" від міжконфесійного спілкування і чи жили сто років тому в Криму, наприклад, буддисти, з'ясувати не вдалося: зв'язатися з завідувачем відділу в справах релігій і національно-культурних товариств "міністерства культури республіки Крим" не вдається.

У грудні 2014 року архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент (Кущ) в інтерв'ю виданню "Под прицелом" розповів, що деякі представники кримської окупаційної влади робили заяви, що питання традиційності тих чи інших для Криму вирішуватимуть вони. При цьому владика уточнив, що в релігійній і юридичній термінології поняття традиційної чи нетрадиційної церкви не існує. "Це особиста думка тієї людини, яка цю тему порушує і робить політичною. Нам кажуть, що Київський Патріархат нетрадиційний. Яким чином? Як адміністративна одиниця чи духовна? Якщо адміністративна, то це ще раз підтверджує, що теперішня кримська "влада" порушує конституцію і розпорядження того ж Путіна щодо громадянського суспільства. З точки ж зору духовності, якщо нам скажуть, що ми нетрадиційні, то це означатиме, що в Росії нетрадиційним є православ'я, а відтак і сам Московський Патріархат", – сказав архиєпископ Климент.