• Головна
  • Проекти
  • Релігійні переслідування на окупованих територіях стали наслідком агресії Росії, - заява ІРС на нараді ОБСЄ...

Релігійні переслідування на окупованих територіях стали наслідком агресії Росії, - заява ІРС на нараді ОБСЄ

03.10.2016, 10:08
Релігійні переслідування на окупованих територіях стали наслідком агресії Росії, - заява ІРС на нараді ОБСЄ - фото 1

На нараді ОБСЄ у Варшаві 27 вересня 2016 року виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін виголосив жорстку заяву щодо релігійної ситуації в «ДНР-ЛНР». За його словами, на окупованих територіях релігія штучно використовується як привід для переслідувань, тортур і навіть вбивств священиків і віруючих.

20a.jpg-hhhh.jpgНа нараді ОБСЄ у Варшаві 27 вересня 2016 року виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін виголосив жорстку заяву щодо релігійної ситуації в «ДНР-ЛНР».

За його словами, на окупованих територіях релігія штучно використовується як привід для переслідувань, тортур і навіть вбивств священиків і віруючих.

М.Васін відтак закликав розширити мандат Моніторингової Місії ОБСЄ в Україні для перевірок фактів численних фактів гонінь за релігійною приналежністю.

Подаємо повний текст заяви:

«ЗАЯВА

Інституту релігійної свободи на Нараді ОБСЄ

Релігійні переслідування в регіоні Донбас на сході України як наслідок агресії Росії

Шановні учасники,

Вже 2,5 роки зневажаються фундаментальні права людей в регіоні Донбас на сході України. Підтримувані Росією сепаратисти свідомо та систематично використовують релігійний фактор з метою утвердження своєї насильницької влади та викоренення будь-яких проявів інакомислення.

Замість релігійної свободи та плюралізму, які притаманні решті території України, в Донбаському регіоні релігія штучно використовується як привід для переслідувань, тортур і навіть вбивств священиків і віруючих. Наразі у полоні бойовиків вже 8 місяців утримується вчений-релігієзнавець професор Ігор Козловський, якого звинувачують у підтримці релігійних меншин.

До цих пір десятки храмів і молитовних будинків залишаються захопленими підтримуваними Росією бойовиками, а інколи використовуються як військові об’єкти. Як приклад, комплекс будівель Донецького Християнського університету, будівля Біблійного Інституту «Слово життя» по вулиці Ткаченка 100 в Донецьку, низка культових споруд мормонів і Свідків Єгови.

Рік тому ватажок донецьких сепаратистів пан Захарченко заявив про те, що він буде “жорстко боротися з сектантством”. Після цього нової хвилі релігійних переслідувань зазнали євангельські християни, православні віруючі Київського Патріархату, греко-католики та інші релігійні меншини.

Як наслідок, у вересні 2015 року сепаратисти організували мітинг в місті Шахтарськ проти християн-баптистів біля їх молитовного будинку, вимагаючи вигнати “сектантів” з Донбасу. Зовсім нещодавно, у 2016 році, мітинг проти “сектантів” сепаратисти зібрали в Донецьку біля греко-католицького храму. Навіть діти та школярі тримали транспаранти з політичними гаслами і словами ненависті проти релігійних меншин.

Рекомендуємо країнам-учасникам розширити мандант Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ в Україні, доручивши перевірити викладені вище та інші численні факти релігійно вмотивованих переслідувань у Донецькій і Луганській областях на Сході України. За результатами такого моніторингу доцільно підготувати спеціальний звіт про ситуацію з правами людини на сході України. Також проблематика релігійної свободи повинна стати частиною перемовин у Мінському і Нормандському форматах.

ОБСЄ має захистити фундаментальне право на свободу релігії та переконань для тих людей, які зазнають щоденних страждань на Сході України через агресію Росії».