• Головна
  • Новини
  • У Криму російські окупанти повісили замок на двері храму УПЦ КП...

У Криму російські окупанти повісили замок на двері храму УПЦ КП

16.08.2016, 15:03

Віруючі Української Православної Церкви Київського Патріархату в селі Октябрське (Кучук-Бораш) Первомайського району не змогли потрапити у приміщення церкви, аби відзначити Медовий спас (свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього та вшанування пам’яті старозавітних мучеників Маккавеїв.

Віруючі Української Православної Церкви Київського Патріархату в селі Октябрське (Кучук-Бораш) Первомайського району не змогли потрапити у приміщення церкви, аби відзначити Медовий спас (свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього та вшанування пам’яті старозавітних мучеників Маккавеїв.

«Коли прийшли до церкви, то на дверях висів замок, ми його зірвали, але в приміщення вирішили не заходити до приїзду священника – Богослужіння не відбулось», — розповіли парафіяни журналісту ІА «Голос Криму».

Вони також повідомили, що новий замок на дверях церкви з’явився за декілька днів до релігійного свята. Його встановлення відбувалося за рішенням та за участі сільського «голови» Октябрського (Кучук-Бораш) Анатолія Данкевича, який заявив віруючим УПЦ КП, що приміщення їм вже не належить, бо знаходиться на балансі сільради. У свою чергу люди запевняють, що це приміщення належить їм ще з 2002 року.

«Ми отримали його за рішенням сільської ради у зруйнованому стані. За 14 років наша громада вклали у це приміщення понад 300 тисяч гривень: зробили ремонт, встановили купол, паркан, оздобили церкву. І тепер це нам не належить…» - зазначили віруючі.

Представники релігійної громади також зауважили, що за дивним збігом обставин події навколо церкви відбувалися у той час, коли в Первомайському районі проходили агітаційні заходи партії «Єдіная Росія» щодо виборів у Держдуму, де, зокрема, брали участь «віце-прем’єр» Криму Руслан Бальбек та «прокурор» Наталя Поклонська.

Намагання місцевої «влади» позбавити релігійну громаду приміщення триває вже понад рік.

«Це вже не перша спроба прибрати церкву до рук, але весь час віруючим вдавалось відстояти приміщення. Більше того, навіть «голова» місцевої адміністрації у 2015 році звернувся до «голови» сільради, аби той не чіпав громади і не порушував у районі міжконфесійний спокій, який там завжди існував», — зазначив архиєпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ КП Климент, коментуючи ситуацію навколо церкви.

Владика також додав, що минулого року він надав «голові» сільської ради всі ксерокопії документів, які підтверджують, що будівля, де розташована церква належить релігійній громаді на законних підставах.

«Ми маємо рішення сесії від 22 серпня 2002 року, в якому йдеться про те, що будинок по вулиці Івана Франка, 43 у селі Октябрське, передається для використання релігійній громаді УПЦ КП для реконструкції під храм Воскресіння Христового. Але вчора я дізнався, що протягом 2015-2016 років керівник «місцевої влади» знову поставив це приміщення на баланс сільської ради. При цьому, ані релігійна громада, ані настоятель храму не були про це повідомлені», — констатував владика Климент.

Він також зазначив, що тиск на УПЦ КП в Криму продовжується, а бездіяльність української влади, зокрема Міністерства культури України та Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України не сприяє збереженню церков КП на півострові.

«Якщо б питання по Київському Патріархату в Криму були вирішені вчасно і зокрема щодо приміщення УПЦ КП у місті Сімферополі, яке українська влада ще і досі не спромоглася передати у власність Київського Патріархату, то подібних інцидентів можна було б уникнути», — констатував владика Климент.