• Головна
  • Новини
  • Глава Римо-католицького єпископату України підтримав ухвалу польського Сейму, – ЗМІ...

Глава Римо-католицького єпископату України підтримав ухвалу польського Сейму, – ЗМІ

01.08.2016, 10:38
Глава Римо-католицького єпископату України підтримав ухвалу польського Сейму, – ЗМІ - фото 1
Глава римо-католицького єпископату України архиєпископ Мечислав Мокшицький підтримав ухвалу польського Сейму «Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА».

ArticleImages.jpg-hhh.jpgГлава римо-католицького єпископату України архиєпископ Мечислав Мокшицький підтримав ухвалу польського Сейму «Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА».

«У липні в Україні відзначають 73-тю річницю трагічних подій на Волині і в тогочасній Східній Галичині, в результаті яких понад 100 тисяч громадян II Речі Посполитої загинули від рук українських націоналістів», – пише польське видання Wpolityce.pl.

Трагічні події, які відбулися 73 роки тому в Україні, стали причиною для вшанування жертв трагедії. Особливе значення мала Служба Божа, яку відправив єпископ Луцький Віталій Скомаровський на цвинтарі в селі Мельниця Ковельського району, де були захоронені ексгумовані останки жертв насильства: пароха Вацлава Маєвського і представників місцевої польської інтелігенції.

Про значення такої данини пам’яті говорить митрополит львівський архиєпископ Мечислав Мокшицький: «Ми вдячні усім тим, хто говорить про ці події, хто хоче встояти в істині, хто хоче віддати шану і гідно провести поховання ще багатьох людей, які не мають своєї могили, місця спочинку яких ще не означені могилами та хрестами».

Як зазначає ІА ЗІК, Глава римо-католицького єпископату України з визнанням поставився до ухвали Сейму, що вшановує жертви людиновбивства на Волині.

«Мусимо дійти істини і ці історичні події якось окреслити в житті обох народів, народу польського і народу українського. Думаю, що це рішення дозволить, щоб ми дійшли правди, а правда нас визволить; щоб народи польський і український не дивилися на себе зловороже, але, щоб так, як і раніше могли насолоджуватися взаємними щирістю і братерством та взаємодопомогою. Цього потребує сьогодні Польща і цього потребує сьогодні Україна», – сказав архиєпископ Мокшицький.

Варто також підкреслити, що в Україні католицькі єпископи обох обрядів багато років закликають вірних до прощення і порозуміння між польським і українським народами.

Нагадаємо, Сейм Польщі проголосував за резолюцію «Про встановлення 11 липня Днем пам’яті поляків, жертв геноциду, вчиненого ОУН-УПА». За резолюцію проголосували 442 депутати, 0 – проти і 10 депутатів утрималися. Основою резолюції став проект правлячої партії «Право і справедливість». Після прийняття поправок проект наголошує, що злочин мав місце у 1943–1945 роках. Парламент хоче віддати данину «громадянам Другої Речі Посполитої, по-звірячому вбитим українськими націоналістами.