• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ застеріг УПЦ (МП) від антиукраїнських гасел, бо це буде їх кінцем, а патріотів – від спроб перешкоджати ході МП...

Глава УГКЦ застеріг УПЦ (МП) від антиукраїнських гасел, бо це буде їх кінцем, а патріотів – від спроб перешкоджати ході МП

25.07.2016, 12:42
Глава УГКЦ застеріг УПЦ (МП) від антиукраїнських гасел, бо це буде їх кінцем, а патріотів – від спроб перешкоджати ході МП - фото 1
Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав поділився з Департаментом інформації УГКЦ своїми враженнями від так званого хресного ходу, який іде на Київ.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав поділився з Департаментом інформації УГКЦ своїми враженнями від так званого хресного ходу, який іде на Київ.

syatoslav02_d.jpg

«Організована УПЦ (МП) хресна хода несе у собі дуже багато нерелігійних елементів. Думаю, віруючі люди вміють сьогодні в Україні розрізняти релігійне від політичного.Проти релігійного змісту ніхто не має жодних застережень… Тривогу викликає саме нерелігійний аспект цієї ходи», – наголосив першоєрарх.

Глава УГКЦ пригадав про тактику живого щита, яку на початку війни на Донбасі використовував агресор: «Використовували старців, жінок, навіть дітей як щит для озброєних злочинців. І очевидно, такого типу поведінка є просто вершиною цинізму…. Побоювання багатьох є також у тому, чи тих учасників ходи не використають як інструмент для якоїсь ще неоголошеної, недекларованої мети, як уже це було на Донбасі в недавньому минулому».

Патріарх Святослав акцентував на тому, що Московський Патріархат дуже часто використовувався як інструмент в руках агресора і проблема полягає ще й в тому, що спільнота Московського Патріархату на рівні багатьох її речників проявляє себе нездатною до діалогу з суспільством. І щораз більше закривається у собі, немає відкритості до суспільства з боку Московського Патріархату. Суспільство ж, за словами Глави УГКЦ, очікує якогось слова, де були б пояснення всього того, що ініціює УПЦ (МП).

Ще однією проблемою в УПЦ (МП) Патріарх Святослав назвав те, що очільники Московського Патріархату в Україні не хочуть нести відповідальності за ініційовані акції.

«Тепер виникає запитання: зініціювати багато тисячний похід на Київ легко, але чи візьмуть відповідальність за дії тих людей очільники цієї ходи і ті, які її зініціювали? Чи не буде такого, що вони прийдуть у Київ і вийдуть з-під контролю своїх духовних лідерів? І тоді духовенство просто розведе руками і скаже, що відмежовує себе від їхньої поведінки. Тут виникає дуже багато внутрішніх проблем Московського Патріархату, де священноначаліє не керує, не відповідає, більше того публічно відмовляється від відповідальності за дії своїх вірних», – говорить Глава УГКЦ.

Патріарх Святослав порадив що робити у цій ситуації:

«Я б хотів окремо звернутися до тих, які вважають себе українськими патріотами, які публічно висловлюють ідеї несприйняття цієї ходи і навіть хочуть їм перешкоджати. Я б застеріг від будь-яких спроб перешкодити цій ході. Тому що такого типу поведінка абсолютно йде на руку ворогам України.

Якщо з нутра учасників цієї хресної ходи вийдуть антиукраїнські гасла і провокації, то це стане кінцем Московського Патріархату в Україні. Гадаю, священноначаліє повинно це розуміти.

А з нашого боку чи з боку тих, які вважають себе українськими патріотами, не потрібно піддаватися на провокації, а потрібно просто чітко фіксувати такого виду поведінку і подавати її до загального відома. Гадаю, це також повинні робити й органи державної влади. Серед духовенства Московського патріархату є дуже багато фактів поведінки несумісної з покликанням громадянина України. Про це нам було сказано під час останньої зустрічі голови Служби безпеки України із Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій. Про це треба відкрито говорити!

Гадаю, прозорість суспільства, можливість справді відрізняти церковне від політичного, здатність бути стриманим і панувати над своїми емоціями і не піддаватися на провокації – це ті необхідні елементи, яких необхідно дотримуватися, щоби ті, хто хочуть використати вірних Московського Патріархату як живий щит для своєї антиукраїнської діяльності, зазнали невдачі».