• Головна
  • Новини
  • МЗС вимагає від Росії припинити судилища над кримськими мусульманами...

МЗС вимагає від Росії припинити судилища над кримськими мусульманами

24.06.2016, 11:50
МЗС України висловлює Російській Федерації протест у зв’язку з недопуском представникам Генконсульства України в Ростові-на-Дону до українських громадян, затриманих у Криму і перевезених до РФ.

МЗС України висловлює Російській Федерації протест у зв’язку з недопуском представникам Генконсульства України в Ростові-на-Дону до українських громадян, затриманих у Криму і перевезених до РФ.

Про це йдеться у заяві МЗС України.

Мова йде про Руслана Зейтулаєва, Нурі Прімова, Рустема Ваітова і Ферата Сайфуллаєва.

У ній вказується, що рішення Північно-Кавказького окружного військового суду суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням Росії, взятим нею в рамках Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією від 15 січня 1993 року.

За нею, як нагадує МЗС, громадяни мають право на безперешкодні зносини із представником своєї держави для отримання необхідної консульсько-правової допомоги, а консульські посадові особи – на перевірку належних умов перебування співвітчизників в місцях їх тримання під вартою.

"Розцінюємо навмисні перешкоджання встановити консульський контакт Української держави зі своїми громадянами не лише як грубе порушення їхніх законних прав, але й як спробу російської сторони приховати від зовнішнього світу очевидну сфабрикованість відкритої проти них кримінальної справи", - сказано у заяві МЗС.

Окреме обурення України викликає практика "втручання відповідних служб держави-окупанта у життя близьких та родичів незаконно утримуваних громадян України та здійснення на них тиску. Цим відповідні служби РФ порушують право осіб на повагу до приватного і сімейного життя, гарантованого ст.8 Європейської конвенції з захисту прав людини і основних свобод".

МЗС вимагає негайно припинити судилища над українцями.

"Вимагаємо від російської сторони негайно припинити протиправні судилища над незаконно утримуваними громадянами України в РФ, забезпечити безперешкодний допуск консульських посадових осіб України до українців за місцем їх тримання, а також припинити практику порушення права консульських посадових осіб України на вільні зносини з громадянами України", - сказано в заяві МЗС.

1 червня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) почав розглядати справу щодо чотирьох мусульман  із Криму – Ферата Сайфуллаєва, Нурі (Юрія) Примова, Рустема Ваітова, Руслана Зейтуллаєва. На цьому засіданні прокурор зачитав їм звинувачувальний висновок.

18 травня в Ростові-на-Дону відбулося судове засідання, у ході якого їм продовжили термін утримання під вартою до жовтня.

Усі четверо були етаповані з анексованого Криму до Ростова.

Звинувачуваних кримчан арештували взимку 2015 року в Севастополі. За версією слідства, вони є учасниками організації "Хізб ут-Тахрір".

За рік після затримання севастопольських мусульман аналогічна ситуація повторилася в південних регіонах Криму. 11 і 12 лютого 2016 року російські силовики провели серію обшуків і затримань у домівках прихильників ісламу. Усього було затримано 14 осіб.

"Хізб ут-Тахрір" – міжнародна ісламська організація, заборонена в Росії, Казахстані й Німеччини, а в Україні й інших країнах вона може діяти легально. Про це інформує "Українська правда".