РПЦ не перенесе втрати України, - російський публіцист

14.06.2016, 10:31
РПЦ не перенесе втрати України, - російський публіцист - фото 1
У разі виникнення в Україні єдиної національної Церкви Московський Патріархат понесе важку втрату, адже саме тут перебуває левова частка його парафій.

k17.jpg-fff.jpgУ разі виникнення в Україні єдиної національної Церкви Московський Патріархат понесе важку втрату, адже саме тут перебуває левова частка його парафій.

Про це розповів російський блогер, публіцист і драматург Володимир Голишев в інтерв'ю Online.ua, повідомляє журнал ПЛ.

«У порівнянні з жителями Росії, українці дуже релігійні. Причому по-справжньому, з селянською грунтовністю. У Росії Церква завжди була і залишається «казенною» установою, що обслуговує інтереси влади, а в Україні Церква - своє, рідне, насущне. Інша важлива особливість - відсутність монополії. В Україні відразу кілька православних Церков (не враховуючи УГКЦ, яку також цілком можна назвати православною), і жодна з них не претендує на те місце, яке в Росії займає РПЦ», - пояснює відмінності між двома народами блогер.

«Багато що змінилося після Майдану. По-перше, похитнулися позиції Московського Патріархату. По-друге, вийшов на фінішну пряму процес формування української нації. Єдина національна Церква могла б зіграти тут величезну роль. Очевидно, що цього хотіли б всі - і керівництво країни, і народ, і численні друзі України по всьому світу, і Константинопольський Патріархат, під омофором якого нова Церква повинна виникнути. Очевидно, що на Криті саме це питання стане головним. Саме воно є головним каменем спотикання», - вважає Голишев.

«Адже для московської церковної бюрократії Україна набагато важливіше Росії. Саме там перебуває левова частка її парафій. Причому справжніх - не фіктивних. Візьмемо «пасхальну статистику». В Україні втричі більше людей відвідує Пасхальне Богослужіння, ніж в Росії. Це при тому, що населення в Україні набагато менше! А в звичайні дні храми в Росії, взагалі, порожні. Тому втрата України для Московського Патріархату буде катастрофою. З іншого боку, уникнути цього неможливо. Можна лише сповільнити її неминучий відхід», - упевнений російський блогер.