• Головна
  • Новини
  • Родичі ув’язнених мусульман просять допомоги у муфтія анексованого Криму...

Родичі ув’язнених мусульман просять допомоги у муфтія анексованого Криму

05.06.2016, 10:19
Активісти об’єднання родичів політв’язнів "Кримська солідарність" сподіваються на допомогу муфтія мусульман окупованого Криму Еміралі Аблаєва.

Активісти об’єднання родичів політв’язнів "Кримська солідарність" сподіваються на допомогу муфтія мусульман окупованого Криму Еміралі Аблаєва.

Як розповіла активістка об’єднання Анна Богачова, родичі вже передали муфтію заздалегідь написаного листа і тепер хочуть поговорити з ним особисто, інформує «Українська правда» з посиланням на Крим. Реалії.

У короткій зустрічі, яка вже відбулася, Еміралі Аблаєв сказав, як зрозуміла його Богачова, що "лише Всевишній нам може допомогти".

"Запросив прийти в понеділок. Ми вирішили так і зробити", – розповіла активістка.

Як відомо, 9 квітня у Севастополі Кримська контактна група з прав людини вперше організувала зустріч усіх родин заарештованих мусульман. На тій зустрічі адвокат, член Кримської контактної групи з прав людини Еміль Курбедінов заявив, що цей день став днем створення майданчика спільних дій сімей заарештованих у Криму мусульман.

Взимку 2015 року в Севастополі були заарештовані 4 мусульман: Руслан Зейтуллаев, Рустем Ваїт, Нурі Примов і Ферат Сайфуллаев. За версією слідства, вони є учасниками організації "Хізб ут-Тахрір". Через рік після затримання севастопольських мусульман ситуація повторилася в інших південних районах Криму. 11 і 12 лютого 2016 року російські силовики провели серію обшуків і затримань в будинках мусульман.

Загалом було затримано 14 осіб, з них заарештовані четверо: Емір-Усеїн Куку, Енвер Бекіров, Муслім Алієв і Вадим Сірук. Слідчі ФСБ також звинуватили їх в участі в діяльності організації "Хізб ут-Тахрір".12 травня вже 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели нову серію обшуків в будинках мусульман, а також у місцевій кав’ярні.

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний РФ, заарештував до 11 липня затриманих в Бахчисараї Енвера Мамутова, Ремзі Меметова, Зеврі Абсеітова і Рустема Абільтарова на час досудового слідства. Таким чином, 12 кримських мусульман, звинувачених у приналежності до організації "Хізб ут-Тахрір", зараз ув’язнені.