• Головна
  • Проекти
  • У Бахчисараї – обшуки й затримання під приводом боротьби з "Хізб ут-Тахрір"...

У Бахчисараї – обшуки й затримання під приводом боротьби з "Хізб ут-Тахрір"

12.05.2016, 10:18
У Бахчисараї – обшуки й затримання під приводом боротьби з "Хізб ут-Тахрір" - фото 1
У Криму вранці 12 травня прийшли з обшуками у домівки мусульман у Бахчисараї, чотирьох затримали.

У Криму вранці 12 травня прийшли з обшуками у домівки мусульман у Бахчисараї, чотирьох затримали.

Крим_обшуки.jpg

"Учора спілкувалися з омбудсменом, сьогодні видно реакцію. У м. Бахчисарай почалася серія обшуків!", - написав  голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв у Facebook.

"Чергова акція залякування кримських татар напередодні 18 травня. У цей день призначено судове засідання над кримськими мусульманами, арештованими торік", - зазначив Смедляєв.

"Масові обшуки в Бахчисараї. Автобуси з озброєними людьми в балаклавах", - повідомив він.

Про обшук також повідомляють співробітники бахчисарайського кафе, пише "Крим.Реалії".

"У Караван-сараї Салачик іде масовий обшук. Приїхало два автобуси озброєних людей. Усі, кому ми не байдужі, просимо вас приїхати до нас. Дуже потрібна Ваша підтримка й допомога", - повідомляється на сторінці закладу у Facebook.

Поки відомо імена трьох обшукуваних: Енвер Мамутов, Рустем Абельтаров і Зеврі Абсеітов.

"Після обшуку озброєні люди в масках вивезли Абсеїтова Ремзі, припускаємо, в Бахчисарайський райвідділ поліції. В інших домівках обшуки тривають, не виключається, що можлива серія арештів", - повідомив пізніше Смедляєв.

"Вочевидь, силовики таким чином хочуть продемонструвати дотримання прав і свобод омбудсмену Російської Федерації, на зустрічі з якою вчора обговорювалися ці питання!", - додав він.

У свою чергу, ставлениця Кремля на посаду прокурора анексованого Криму Наталя Поклонська заявила ТАСС, що в Бахчисараї у четвер затримали чотирьохпослідовників організації "Хізб ут-Тахрір", визнаної в Росії терористичною.

"Сьогодні оперативно-слідчими органами УФСБ по Криму й Севастополю проведено заходи щодо затримання учасників терористичної організації й організатора даного осередку в місті Бахчисараї", - заявила вона.

"Проводяться обшукові заходи", - додала Поклонська.

Кримінальну справу у відношенні трьох жителів Бахчисараю порушили 11 травня за ч. 2 ст. 205.5 КК РФ ("участь у діяльності терористичної організації"). У відношенні ще одного громадянина – за ч. 1 ст. 205.5 КК РФ ("організація терористичної діяльності").

"Було встановлено, що один із затриманих, будучи керівником місцевого осередку терористичної організації, здійснював на території Бахчисараю приховану антиконституційну діяльність у вигляді пропагандистської роботи серед населення. Схиляв місцевих жителів до участі в діяльності зазначеної терористичної організації, керував цією діяльністю, організовував і проводив конспіративні збори", - стверджує Поклонська.

Із початку року в Криму вже затримали 6 осіб, яких вважають послідовниками "Хізб ут-Тахрір" і учасниками осередків організації у Ялті й Алушті. На даний час вони перебувають під вартою.

Поклонська заявила про "дружні зв'язки" терористичної організації й забороненого в Росії Меджлісу кримськотатарського народу.

"Представники "Хізб ут-Тахрір" висловлювали відкрито вдячність у ЗМІ Меджлісу за виступи на підтримку", - зазначила Поконська. Про це інформує «Українська првада».