• Головна
  • Новини
  • Синод УПЦ КП: священики можуть балотуватися до місцевих рад, але краще їм від цього утриматися...

Синод УПЦ КП: священики можуть балотуватися до місцевих рад, але краще їм від цього утриматися

15.12.2015, 17:00
Синод УПЦ КП: священики можуть балотуватися до місцевих рад, але краще їм від цього утриматися - фото 1
Київський Патріархат надав додаткове роз’яснення щодо питання участі архиєреїв та духовенства у виборчому процесі - священики та єрархи мають повне право балотуватися до місцевих рад, однак краще їм від цього утриматися.

ima-d.gifКиївський Патріархат надав додаткове роз’яснення щодо питання участі архиєреїв та духовенства у виборчому процесі - священики та єрархи мають повне право балотуватися до місцевих рад, однак краще їм від цього утриматися.

Таке рішення та низзку інших прийняв Священний Синод УПЦ КП, який відбувся 15 грудня у Києві.

Єрархи Київського Патріархату, зокрема, ухвалили, що кожен священнослужитель, який вирішив балотуватися, повинен отримати благословення: архиєреї – від Патріарха, священики та диякони – від свого єпархіального архиєрея. Без отримання такого письмового благословення висування кліриками своєї кандидатури забороняється.

Окрім того, участь кліриків у виборчому процесі не повинна порушувати моральних норм та Законів України. Зокрема, категорично забороняється використовувати храм та його територію для проведення передвиборчої агітації.

  • Будучи обраними до місцевої ради клірики повинні неухильно пам’ятати, що представляють в ній свою територіальну громаду і всіх її виборців, а не конкретну політичну силу, яка надавала їм підтримку під час виборів чи до фракції якої вони входять у місцевій раді.
  • Згода Священного Синоду на дозвіл клірикам обиратися до органів місцевого самоврядування – місцевих рад – обумовлюється тим, що згідно до Законів України участь у роботі цих рад у якості депутатів відбувається на громадських засадах, без прийняття на постійну роботу.
  • Відповідно до Апостольських правил 6, 81 та інших правил священнослужителям забороняється обиратися чи приймати призначення на посади, в тому числі в органах місцевої влади і місцевого самоврядування, якщо здійснення повноважень на цих посадах пов’язане з прийняттям на постійну роботу.
  • Священнослужителям повністю забороняється висувати свої кандидатури і обиратися на посади сільського, селищного, міського голови, а також погоджуватися на обрання чи призначення на посади в місцевих чи державних органах влади, де передбачене прийняття на постійну роботу. З цієї ж причини клірикам забороняється висувати свої кандидатури та обиратися до Верховної Ради України.
  • У разі, якщо клірик, забувши про канонічні правила, був обраний на посади сільського, селищного, міського голови або набув інші посади, зазначені у п. 6, йому належить якнайшвидше подати заяву про складання набутих за підсумками виборів чи призначення повноважень. Якщо такий клірик відмовляється складати повноваження, то він має бути звільнений за штат. Поновлення у штаті можливе лише після складання відповідних світських владних повноважень.