• Головна
  • Новини
  • Священик, що став депутатом від “Батьківщини”, змушений буде піти...

Священик, що став депутатом від “Батьківщини”, змушений буде піти

30.10.2015, 10:31
Греко-католицький священик отець Володимир Гринда проходить за результатами виборів у депутати Тернопільської міськради від ВО “Батьківщина”. Утім, він буде змушений або відмовитися від мандата, або вийти поза штат священиків.

Греко-католицький священик отець Володимир Гринда проходить за результатами виборів у депутати Тернопільської міськради від ВО “Батьківщина”. Утім, він буде змушений або відмовитися від мандата, або вийти поза штат священиків. В архиєпархіяльному управлінні говорять про перший варіант, повідомляють 20 хвилин.

Річ у тому, що деякі священики УГКЦ пішли на вибори з власного рішення та, попри обмеження Церкви, не отримали на це дозвіл від єпископів. Тому у Церкві анонсують, що ці отці повинні будуть відкликати свої мандати.

«Митрополит Василій благословення на участь на виборах для священиків не давав, а тому вони, навіть якщо і стануть депутатами, повинні будуть відкликати свої мандати, – говорять у прес-службі Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. – Буде працювати спеціальна комісія, яка розглядатиме кожну подібну справу балотування й обрання».

Адміністратор Патріаршої курії та Секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан Дзюрах вказав, що участь священиків УГКЦ у виборчих перегонах суперечить церковному законодавству.

«Оскільки ми не делегували отцю Гринді йти у депутати, то як тільки дізналися про це, була відповідна розмова з ним. Священик ще під час періоду передвиборчої агітації, з огляду на обмеження священикам балотуватися на виборах, писав і зареєстрував у виборчій комісії заяву про відкликання своєї кандидатури, – коментують в управлінні архиєпархії. – Одначе це потрібно було зробити до 6 жовтня, а вийшло пізніше».

Заява отця про відкликання своєї кандидатури залишається в силі.

Таким чином у Церкві кажуть, що священик не буде у міськраді.

Ми зв'язалися з цим священиком, але він сказав, що не може надати коментар.

Важливим документом, який регламентує діяльність духовенства під час виборів, є “Інструкція про поведінку священнослужителів УГКЦ під час політичних кампаній”.

“Отже, Церква рішучо і однозначно закликає своїх священнослужителів стриматися від активних політичних дій чи то в якості лідера, чи в якості агітатора: “Кожен пресвітер не повинен ані приймати провідницькі функції (leadership), ані змагатися на користь певної політичної партії”, – йдеться у документі.

Кодекс канонів Східних Церков з цього приводу також висловлює однозначну позицію: “Вони не можуть брати активної участі ні в політичних партіях, ні в керуванні професійними спілками”.

Водночас мовиться про існування «конкретних виняткових обставин», у яких припустима така діяльність. Але навіть у таких обставинах священик може діяти в політичній сфері лише за виразного благословення правлячого єпископа, який попередньо має узгодити це рішення з Главою Церкви. Ієрархи, які надають такий дозвіл, повинні бути переконані, що такої діяльності священика вимагає оборона Церкви або загальне добро українського суспільства”.