• Головна
  • Новини
  • Єпископ Борис Ґудзяк: Папа Франциск дав Путіну знати, що час займатися миром...

Єпископ Борис Ґудзяк: Папа Франциск дав Путіну знати, що час займатися миром

14.06.2015, 11:28
Папа Римський Франциск виявив сувору позицію на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, однак не варто переоцінювати вплив понтифіка на таких осіб, як глава Кремля.

Папа Римський Франциск виявив сувору позицію на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, однак не варто переоцінювати вплив понтифіка на таких осіб, як глава Кремля.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів єпископ Паризької єпархії УГКЦ, президент Українського Католицького Університету Борис Ґудзяк.

«Папа подарував наприкінці зустрічі президенту Росії знак миру, наполягаючи, що треба цим миром нарешті зайнятися. Слід пам’ятати, що гучною була фраза Папи кілька днів тому на Балканах, де він казав: «Ті, хто говорить про мир, але займаються війною, є лицемірами». Вона є певним фоном до того, що відбулося в Римі», - сказав він.

Єпископ УГКЦ зауважив, що ватиканська дипломатія має свою специфіку, Рим церковний не є політичною чи військовою потугою і веде перемовини виключно мовою міжнародного права.

«Бачите, як хтось Бога не боїться, чого має слухати Папу? Я думаю, що не слід переоцінювати якихось магічних властивостей навіть такого високого – найвищого, можливо, в світі сьогодні духовного авторитету, – коли співбесідник не є на духовні хвилі. Я думаю, що Володимир Путін розуміє політичну значимість слова Папи. І те, що відбулося, реєструється всюди – в різних дипломатіях, в різних країнах. Я думаю, що це є ще одна крапля в тій чаші гіркої реакції на це невимовне насилля, яке спричиняє Володимир Путін в Україні і не тільки в Україні», - зазначив владика Борис.

Коментуючи зустріч Папи Франциска з Володимиром Путніним, єрарх висловив здивування, як на неї відреагували українські ЗМІ, потрапивши у пастку російської пропагандистської машини.

«Це трохи прикро навіть, що українська преса, журналістика замість того, щоб попрацювати, пішла за тими сигналами, які є просто очевидно PR-ходом – переінтерпретувати з такою відвагою на 180 відсотків те, що було подаровано і що було сказано. Жест є дуже простим і дуже чітким: я даю тобі ангела миру, бо мир є тим, чим ти повинен зайнятися», наголосив єпископ УГКЦ.