• Головна
  • Новини
  • Митрополиту Онуфрію не вдасться утримати УПЦ (МП) від розколу, - Людмила Филипович...

Митрополиту Онуфрію не вдасться утримати УПЦ (МП) від розколу, - Людмила Филипович

12.05.2015, 16:00
Митрополиту Онуфрію не вдасться утримати УПЦ (МП) від розколу, - Людмила Филипович - фото 1
В Українській Православній Церкві (Московського Патріархату) гряде розкол. Буде чіткий розділ – церковники повинні визначитись або вони за незалежну Україну, яка прямує до Європи, або за посткомуністичну Україну, яка є залежною від Москви.

original.gif-7.gifВ Українській Православній Церкві (Московського Патріархату) гряде розкол. Буде чіткий розділ – церковники повинні визначитись або вони за незалежну Україну, яка прямує до Європи, або за посткомуністичну Україну, яка є залежною від Москви.

Таку думку у коментарі «Погляду» висловила релігієзнавець Людмила Филипович.

Церковники МП на окупованій території виявились залежними від псевдореспублік, оскільки не усвідомили себе церквою українського народу.

«Церква МП зараз зайняла позицію спостерігача, окрім її представників на сході. Там ситуація непроста: бо куди діватись священикам, коли у церкву заходять озброєні до зубів люди і просять там щось освятити. Церква показала, що є залежною від влади – саме в тих регіонах, які прагнуть відновити комунізм у нашій країні. Вона себе, на жаль, не усвідомила як достатньо самостійний структурний елемент у державі, оскільки це відбулось власне у центрі і на заході країни. Прогресивні церкви виступали за відокремлення від держави, яка вимагатиме апологетики та підтримки певної ідеології», - коментує Людмила Филипович.

На думку релігієзнавиці, УПЦ (МП) перебуває на роздоріжжі, вона фактично розколота – одна частина залежить від так званих ДНР і ЛНР, інша починає себе усвідомлювати як Церква українського народу у частині священиків, які відмовляються згадувати на богослужіннях Патріарха Кирила та ті, що переходять у структури Київського Патріархату.

«Вимагати від Онуфрія революційних рішень не доводиться. Коли його обирали, було зрозуміло, що це людина минулого. Він робить так, як вчиняла б людина ще позаісторичних часів, тобто він не пережив з країною часи революції, ні 2004-го, ні 2014 року.

Тому, мабуть, буде розкол, не вдасться Онуфрію як Митрополиту Володимиру (Сабодану) у межах однієї Церкви утримувати різні політично орієнтовані сили, соціальні верстви, україно- і російськомовних. Буде чіткий розділ – або ти за незалежну Україну, яка прямує до Європи, або ти за посткомуністичну Україну, яка є залежною від Москви і прямує до Москви», - підсумувала співрозмовниця.

Нагадаємо, Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій не встав на урочистому засіданні Верховної Ради при зачитуванні імен бійців АТО, щоб підкреслити, що потрібно негайно припинити війну.

Водночас представники МП на сході не надто протестують проти війни. Так, єпископ Новоазовський Варсонофій (Винниченко), вікарій Донецької єпархії УПЦ (МП) разом з бойовиками відсвяткував «День республіки» так званої ДНР.