• Головна
  • Новини
  • Надія Савченко стала лауреатом премії «Світло Справедливості»...

Надія Савченко стала лауреатом премії «Світло Справедливості»

20.04.2015, 12:22
Надія Савченко стала лауреатом премії «Світло Справедливості» - фото 1
22 квітня у Києві відбудеться нагородження цьогорічного лауреата премії «Світло Справедливості». За рішенням Капітули нагороду за моральне, духовне та етичне лідерство отримає політичний в’язень, Герой України, старший лейтенант ЗСУ Надія Савченко.

Савченко.jpg22 квітня у Києві відбудеться нагородження цьогорічного лауреата премії «Світло Справедливості». За рішенням Капітули нагороду за моральне, духовне та етичне лідерство отримає політичний в’язень, Герой України, старший лейтенант ЗСУ Надія Савченко.

Декілька років тому канадка українського походження Анастасія Шкільник вирішила в честь свого батька д-ра Михайла Шкільника, видатного юриста, громадського і політичного діяча часів визвольного руху в Україні 1917-1920 років, заснувати нагороду. Її лауреатами ставали ті особистості, які, перебуваючи в авангарді суспільно-політичного життя України, давали постійне свідчення скромності, безкорисливості й вірності моральним принципам, мужнього слідування своїм переконанням та жертовності в обстоюванні ідеалів демократичного суспільства.

«Нагородою «Світло Справедливості» Український католицький університет разом з іншими членами Капітули прагне вирізнити тих людей, які дуже чітко вміють відділити свій світ від світу зла. Вміють окреслити простір моралі, духовності від світу антидуховності. Надія Савченко, яка своїм голодуванням провела цю межу, окреслила коло, як у Гоголівському «Вії» окреслює людина, щоб злі сили до неї не зайшли туди, всередину цього кола. Це людина, яка знає, що за моральні принципи потрібно боротися і яка вміє йти на жертву за них. Це означає, що Надія Савченко є прикладом для інших. Упродовж цього року, на наш погляд була, найбільш гідною цієї нагороди», – зазначив дисидент, проректор з місії та призначення УКУ Мирослав Маринович.

У червні 2014 року, відправившись на пошуки поранених бійців, учасник АТО Надія Савченко потрапила в полон. Спочатку вона перебувала у проросійських бойовиків на території України, згодом її переправили до Росії, де висунули сфабриковані звинувачення. Із кінця 2014 року, перебуваючи у московському СІЗО, оголосила безстрокове голодування на знак протесту проти дій Російської Федерації.

Нагороду за Надію Савченко отримає її мама та сестра.

Також під час заходу буде презентовано документальний фільм про Надію Савченко.

Нагадаємо, що до цього лауреатами нагороди «Світло Справедливості» були Євген Сверстюк, Мустафа Джемілєв та Людмила Заливна.

Окрім Надії Савченко, кожного року вручається і стипендія «Світло Справедливості» для студентів УКУ, активних у громадській праці та успішних у навчанні. Лауреатами стипендії стають студенти з громадською позицією, які є послідовними в поширенні високих моральних та духовних принципів. Цьогоріч її отримає студент другого року навчання магістерської програми з медіакомунікації УКУ Ігор Фещенко.

Місце проведення: Дипломатична академія України при Міністерстві закордонних справ України, вул. Велика Житомирська, 2, Київ. Початок о 18.00 год. Про це повідомляє Відділ інформації УКУ.