• Головна
  • Новини
  • Суми: у міськвиконкомі заявили про махінації з дозволом для хресної ходи УПЦ (МП)...

Суми: у міськвиконкомі заявили про махінації з дозволом для хресної ходи УПЦ (МП)

17.04.2015, 10:34
Суми: у міськвиконкомі заявили про махінації з дозволом для хресної ходи УПЦ (МП) - фото 1
14 квітня історичним центром міста Суми пройшла традиційна хресна хода з Корсунською Шпилівською чудотворною іконою Божої Матері. Але ця подія сподобалася не всім сумчанам.

exklusiv.gif14 квітня історичним центром міста Суми пройшла традиційна хресна хода з Корсунською Шпилівською чудотворною іконою Божої Матері. Але ця подія сподобалася не всім сумчанам.

Максим Галицький, який є членом виконавчого комітету Сумської міської ради, заявив, що дозвіл на проведення хресної ходи було прийняте не прозоро і опубліковане на офіційному сайті Сумської міської ради «заднім числом».

Зокрема, в коментарі РІСУ він зазначив, що його обурює той факт, що рішення виконавчого комітету щодо цього опублікували вже безпосередньо під час проведення акції, але «заднім числом». «Хіба вже рішення виконавчого комітету вступає в дію не з моменту оприлюднення на офіційному веб-порталі? Хіба це не порушення принципу прозорості та відкритості діяльності суб'єктів владних повноважень? Хіба це не порушення гарантії розпорядників інформації вчасно надавати та оприлюднювати інформацію?», - зауважує Максим Галицький. Він уточнив, що рішення приймалося не на відкритому засіданні, а у робочому порядку шляхом збору підписів.

Також він повідомив, що особисто проголосував проти хресної ходи, бо передбачав участь у ній «ряжених московських казачків» та збирається піднімати перед міським головою питання щодо неприйнятності подібної практики прийняття і оприлюднення рішень виконавчого комітету.

Разом з тим портал Сумської єпархії Української Православної Церкви (Московський Патріархат) повідомив, що велелюдна хресна хода в день церковного спомину Корсунської ікони Божої Матері стала двадцятою, починаючи від 1995 року. Таким чином відроджена традиція обходити місто з іконою, яка вважається покровителькою Сум.

Під час хресної ходи прихожани зупинялися біля храму пророка Іллі та на місці зруйнованого Покровського храму. Хресна хода завершилася особливою молитвою до Богородиці за мир в Україні.

Хресна хода у Сумах

Фото з офіційного порталу Сумської єпархії