Під прикриттям «Дарів волхвів» політики і церковники вели переговори про анексію Криму, - зізнання

Колишній перший віце-прем'єр Криму, а нині повноважний представник республіки Татарстан (Росія) в Казахстані Рустам Теміргалієв в інтерв'ю російським "Ведомостям" 16 березня 2015 розкрив багато деталей минулорічної анексії Криму, зокрема розповів про підґрунтя привозу в Крим під патронатом РПЦ православної реліквії – "Дарів волхвів".

Крим.jpgПро це повідомляє портал "Релігія в Україні".

Рустам Теміргалієв, один з головних учасників кампанії з відділення Криму від України, розповів, що обов'язкове привезення Дарів волхвів до Криму в січні 2014 лобіювали Дмитро Саблін (член Ради Федерації Федеральних Зборів РФ, член Комітету з оборони та безпеки) і Костянтин Малофєєв ( російський підприємець, керівник Фонду Святителя Василя Великого, член Патріаршої комісії з питань сім'ї).

"У Криму, як на зло чи на щастя, це вже питання, була моторошна погода, завалило все снігом, лід - і аеропорт Сімферополя категорично відмовлявся. Літаки не літали, рейс авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» з Києва, наприклад, не зміг приземлитися, і його розвернули назад. Я дзвоню Сабліну і кажу, що неможливо прийняти рейс. У цей час вони тільки готувалися до вильоту. І тоді він каже: «Роби, що хочеш, але ми повинні сісти на «Бельбек». А цей аеропорт управлявся через міноборони України. І ми за допомогою Могильова вмовили військове керівництво, і вони дозволили посадку на військовий український аеродром двох бортів з Дарами волхвів. Саме тоді я познайомився з Костянтином Малофєєвим ... Ми зустріли борт. І Діма [Саблін] мені каже: «Я розумію, що різні люди по-різному ставляться до православних цінностей, але ти відчуєш певну енергію»", – згадує Теміргалієв.

Волхви.jpgУ складі делегації, яка прибула з Дарами волхвів, крім Костянтина Малофєєва і Дмитра Сабліна, "було кілька святих отців, у тому числі афонські старці, які дари супроводжували".

За свідченням Теміргаліева, "в той момент відбулася перша серйозна розмова на тему усіх подій, які потім отримали продовження.

Відразу скажу, Костянтин Малофєєв не відігравав якоїсь значущої ролі в цих подіях. Він фактично тільки їх привіз, але з ним були певні люди, з якими ми поговорили про перспективи. Зокрема, був Дмитро Саблін, він був модератором".

З Ігорем Стрєлковим (Гіркін), який також супроводжував святиню, а пізніше відзначився в якості організатора збройного конфлікту на Донбасі і "міністра оборони ДНР", Теміргалієв познайомився "трохи пізніше, і у нас з ним склалися нормальні, добрі стосунки. Це дуже сильна духом людина ", розповів колишній перший віце-прем'єр.

За його словами, схилити до переговорів тодішнього голову Ради міністрів Криму Анатолія Могильова з приводу майбутнього Криму не вдалося, хоча "з ним дуже сильно хотіли поговорити, зокрема Саблін і Малофєєв, і ще пара відомих людей, яких я не можу назвати, і переконати його ".

Теміргалієв підтвердив, що Малофєєв і Саблін переконували "піднімати прапор незалежного або як мінімум абсолютно автономного Криму", а також вербувати на свій бік українських військових, які перебувають на півострові, і депутатів кримського парламенту. Одним з таких виявився тодішній голова Верховної Ради АР Крим Володимир Константинов.

"Увечері того ж дня ми зустрілися з Константиновим на ковзанці. Я попросив його прийти, і ми зустрілися. На майданчику були Саблін, Малофєєв і ще дві цікаві людини, які теж супроводжували Дари волхвів. Вони непублічні, прізвища цих людей ні про що не скажуть . Можу лише сказати, що вони були з бородами і, цілком можливо, носили статус якихось офіційних осіб православної Церкви ... Ми сиділи в кафе на ковзанці вшістьох і дискутували. І ось тоді відверто постало питання, чи готовий Константинов у разі виникнення хаотичної ситуації в Києві на якісь більш різкі дії, пов'язані з автономністю Криму, з меншою залежністю Криму. Константинов дуже здивувався або принаймні зробив вигляд. В той момент він спілкувався дуже дипломатично, але я знаю Володимира Андрійовича давно і знаю його проросійські настрою, ми з ним на цій ж ковзанці неодноразово говорили про те, що варіантів у Криму насправді не залишається. У той день сторони розійшлися задоволені розмовою ".

Згодом до змови був притягнутий маргінальний на той час кримський депутат Сергій Аксьонов. Пізніше він очолив уряд анексованого Криму, Рустам Теміргалієв став першим віце-прем'єром, а Володимир Константинов очолив Державну Раду Республіки Криму у складі РФ.

Розповідаючи про політичну та збройну допомогу Росії, Теміргалієв зізнався: "Озираючись назад, можна сказати, що однозначно дуже серйозно аналітично була продумана вся ця операція. Тут, у Москві, у Кремлі кимось була продумана. Я, звичайно, вражений тим, як тонко були обчислені психотипи всіх учасників цього процесу і, найголовніше, було розуміння громадської думки на півострові. Якщо ми розуміємо з вами, що все це мало певну режисуру, то режисерові потрібно поставити п'ять з плюсом".

Раніше експерти і СБУ підтверджували причетність до тероризму членів делегації, що супроводжувала «Дари волхвів» в Україні.