• Головна
  • Новини
  • УПЦ (МП) повинна дистанціюватися від єпископа Лонгина (Жара) і не піддаватися на провокації, - Юрій Чорноморець...

УПЦ (МП) повинна дистанціюватися від єпископа Лонгина (Жара) і не піддаватися на провокації, - Юрій Чорноморець

16.03.2015, 16:19
УПЦ (МП) повинна дистанціюватися від єпископа Лонгина (Жара) і не піддаватися на провокації, - Юрій Чорноморець - фото 1
Відомий релігійний експерт Юрій Чорноморець назвав провокацією недавній візит до Києва та служіння у Лаврі вікарія Чернівецької єпархії УПЦ (МП) єпископа Банченського Лонгина (Жара).

Arts_300.gif-7.gifВідомий релігійний експерт Юрій Чорноморець назвав провокацією недавній візит до Києва та служіння у Лаврі вікарія Чернівецької єпархії УПЦ (МП) єпископа Банченського Лонгина (Жара). Як зазначає експерт, керівництво УПЦ (МП) повинно було б дистанціюватися від єпископа Лонгина, відомого своїми скандальними антиукраїнскими заявами, аби не наражатися самим на конфлікт з представниками влади та громадянського суспільства.

Про це Юрій Чорноморець написав у себе на Фейсбуці.

«Єпископ Лонгін, чудова, але не дуже розумна людина. Він закликав до зриву мобілізації і наговорив на 10 років за карним кодексом і це все відзнято на відео, і румунською в цій країні розуміють прекрасно… і от він сьогодні служить у Лаврі - ну і це не самогубство?», — запитує екперт.

«Єпископ Лонгін навіть пробачення не попросив. Це просто безвідповідально і це провокація. Не здивуюся, якщо МП в Україні таки заборонять законом», - продовжив думку релігієзнавець.

У коментарі для РІСУ Юрій Чорноморець уточнив, що УПЦ (МП) могла б уникнути провокації і не проводити спільного Богослужіння із скандальним владикою у Лаврі.

«Мені здається, що запросити Лонгіна Жара служити у Києві, співслужити з ним, тоді коли він навіть не вибачився за зрадницькі слова — це провокація. Я не знаю чи це свідома провокація чи ні, але її можна було уникнути. Це не як із реєстрацією статутів Кримських єпархій чи перебуванням у Криму взагалі — там втрат іміджевих точно уникнути не можна. Але тут, у Києві, можна було б якось уникати таких демонстративних кроків солідарності із україноненависниками», — заявив він.

«Якщо УПЦ (МП) демонструє такі кроки, це означає, що вона не менше за Опозиційний блок провокує державу і суспільство на різку реакцію, провокує репресії з боку влади і провокує нові переходи громад до УПЦ КП. Навіщо робляться такі провокації? Добровільно — просто не розуміючи ситуації? Чи навпаки, за свідомим завданням Москви, яка хоче спровокувати "гарячий" релігійний конфлікт в Україні? Держава має втрутитися, поки люди не почали вбивати один одного за конфесійною ознакою і об’єднати православних за болгарським сценарієм», — наголосив релігійний есперт.

Нагадаємо, наприкінці січня вікарій Чернівецької єпархії УПЦ (МП) єпископ Банченський Лонгин (Жар) закликав румуномовне населення Буковини бойкотувати мобілізацію до українська війська, також він критикував керівників держави, називаючи їх «проклятими» та «сатаністами», за те, що вони «знаходять задоволення» у «кровпролитті» – війні на Донбасі.

150316_2.jpg