• Головна
  • Новини
  • Російський «правозахисник» радить Митрополиту Онуфрію піддати анафемі Порошенка...

Російський «правозахисник» радить Митрополиту Онуфрію піддати анафемі Порошенка

06.08.2014, 11:20
Російський «правозахисник» радить Митрополиту Онуфрію піддати анафемі Порошенка - фото 1

Звернення місцеблюстителя УПЦ (МП) Митрополита Онуфрія (Березовського) до президента України Петра Порошенка з проханням припинити дедалі частіші випадки насильства і знущань щодо священиків на південному сході не дадуть жодних результатів - правильніше було б піддати церковній анафемі київську владу, яка проводить каральну операцію на Донбасі.

Роман СилантьевЗвернення місцеблюстителя УПЦ (МП) Митрополита Онуфрія (Березовського) до президента України Петра Порошенка з проханням припинити дедалі частіші випадки насильства і знущань щодо священиків на південному сході не дадуть жодних результатів - правильніше було б піддати церковній анафемі київську владу, яка проводить каральну операцію на Донбасі. Таку думку РІА Новини висловив директор правозахисного центру Всесвітнього російського народного собору (ВРНС) Роман Силантьєв.

Місцеблюститель УПЦ (МП) Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій (Березовський) раніше звернувся до Порошенка із заявою про "порушення прав і свобод віруючих і втручанні в діяльність парафій Донецької єпархії". Як приклад у зверненні наводилися кілька фактів погроз, побиття і принижень православних священнослужителів з боку українських військовиків, у тому числі одного з командирів батальйону "Донбас". В УПЦ (МП) просять президента "особисто втрутитися в ситуацію і зробити все можливе, щоб подібні дії з боку силовиків більше не повторювалися".

"Я б порадив митрополиту Онуфрію не писати Порошенкові таких листів, оскільки це абсолютно марно. Він, по-перше, не контролює ситуацію, а по-друге, і сам православних недолюблює, і нічого, природно, робити на їх підтримку не буде", - сказав Силантьєв.

За його словами, в Україні відзначено вже багато випадків утисків священнослужителів, у тому числі вбивств або ув'язнення, як це було зроблено силовиками щодо затриманого в Луганській області протоєрея Володимира Марецького (Володимира Марецького звинувачують у тероризмі. 25 травня він на чолі групи бойовиків ЛНР намагався зірвати голосування на дільницях у Новоайдаровском районі - РІСУ).

"Є вже масові обстріли та руйнування храмів. Тобто, владиці Онуфрію треба готувати документи на анафему Порошенка і його людей. Піддати анафемі цю владу, що вбиває своїх людей, яка глумиться над православними священиками, руйнує храми і поводиться як влада абсолютно антихристиянська", - зазначив глава правозахисного центру ВРНС.

Він додав, що подібні випадки в історії вже були. Як приклад Силантьєв навів ситуацію з українським гетьманом Іваном Мазепою, який перейшов на бік шведського короля Карла XII під час Північної війни. На нього в листопаді 1708 року Російська Православною Церква наклала анафему. "І Порошенко вже" на Мазепу "цілком накопичив антиправославних діянь", - заявив Силантьєв.

Всесвітній російський народний собор (ВРНС) - міжнародна громадська організація, заснована в 1993 році. З 2005 року собору був наданий спеціальний консультативний статус при ООН.