• Головна
  • Новини
  • Братія Святогірської Лаври УПЦ (МП): Ніяких людей зі зброєю тут немає...

Братія Святогірської Лаври УПЦ (МП): Ніяких людей зі зброєю тут немає

17.04.2014, 09:19
Братія Святогірської Лаври УПЦ (МП): Ніяких людей зі зброєю тут немає - фото 1
Намісник Свято-Успенської Святогірської Лаври, вікарій Донецької єпархії архиєпископ Арсеній 16 квітня у своєму спеціальному зверненні виступив із спростуванням поширеної раніше інформації про те, що на території монастиря може перебувати центр російських диверсантів

Святогірська лавраНамісник Свято-Успенської Святогірської Лаври, вікарій Донецької єпархії архиєпископ Арсеній 16 квітня у своєму спеціальному зверненні виступив із спростуванням поширеної раніше інформації про те, що на території монастиря може перебувати центр російських диверсантів.

Архиєпископ Арсеній (Яковенко)«Братія в продовження всього Великого посту несла старанний подвиг молитви, співпереживаючи нашому народові, частиною якого ми є, і одна Божа Матір знає, скільки сліз, особливо материнських, було пролито за цей час біля Її чудотворної ікони, – зазначає намісник Лаври. – Але, мабуть, ворогові роду людського ненависний був цей подвиг молитви братії і прочан, і він став споруджувати наклеп на Церкву і на святу обитель. Так, спочатку нас звинуватили в тому, що у нас ховається В.Ф. Янукович. Потім на першій седмиці Великого посту до нас приїхали представники СБУ та МВС перевірити заяву якогось Приймачука про те, що у нас в Лаврі ховаються 500 «тітушек». Перевірка показала, що все це хвора фантазія, яка, тим не менш, викликала обурення в громадськості православних своїм відвертим наклепом».

Архиєпископ Арсеній зауважує на неможливості будь-кого приховати в Лаврі.

«Нині знову у страсну седмицю, в день зради Іуди, в середу, з'являється інформація від «деяких жителів Слов'янська та Святогорська» , що у нас «центр російських диверсантів», –каже владика. – По-перше, в нас братія, кількістю 150 чоловік, є громадянами України, маючи відповідні паспорти та прописку. Крім того, обитель щодня приймає сотні паломників і туристів за традицією Лаври, безкоштовно поселяючи та годуючи всіх з 1859 року. І серед такої кількості людей, що мають доступ в усі храми та корпуси Лаври, просто неможливо когось десь приховувати. Я, як намісник Лаври, готовий підписатися під кожним сказаним мною словом».

Водночас він ставить під сумнів те, що аналогічним чином під своїми словами можуть підписатися «деякі жителі», на котрих посилається мер Слов'янська Неллі Штепа, заявляючи про те, що в місцевому православному центрі ховаються російські бойовики, яким, за словами чиновниці, дав притулок якийсь батюшка Віталій. Своєю чергою, слов'янські джерела донецького кореспондента РІСУ нічого не чули про існування православного центру, згаданого в заяві мера, а також про те, хто такий батюшка Віталій.

Архиєпископ Митрофан (Нікітін)З критичною реакцією на версію Штепи з приводу місця перебування російських бойовиків також виступив архиєпископ Горлівський і Слов'янський Митрофан.

«На жаль, напруга сьогоднішній ситуації спонукає деяких людей до неадекватної поведінки та незрозумілих висловлювань, – зазначає церковний єрарх. – Напевно, цим пояснюється той факт, що Неллі Штепа то заявляє про солідарність з «нашими людьми», котрі захопили адміністративні будівлі в Слов'янську, то розповідає про «зелених чоловічків з Криму», які окупували місто. Чи можна вірити заявам людини, котра практично одночасно стверджує протилежне? Мабуть, таким оригінальним чином мер Слов'янська вирішила привітати з днями Страсного Седмиці та з наступаючим святом Великодня православних християн, котрі моляться про те, щоб не пролилася кров, і про мир в країні».

У той час донецька міліція, з урахуванням нинішньої неспокійної обстановки в Слов'янську та Слов'янському районі, просить громадян не відвідувати на Великдень святі місця та культові споруди в зазначених населених пунктах до стабілізації ситуації.