• Головна
  • Новини
  • Московські гості покажуть у Києві велич «Русского мира», - релігієзнавець про сценарій святкування 1025-річчя Хрещення Русі...

Московські гості покажуть у Києві велич «Русского мира», - релігієзнавець про сценарій святкування 1025-річчя Хрещення Русі

27.07.2013, 08:14
Московські гості покажуть у Києві велич «Русского мира», - релігієзнавець про сценарій святкування 1025-річчя Хрещення Русі - фото 1
Українській правлячій верстві пишне святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі не принесе дивіденди, на які вона розраховувала. Бо у центрі подій опиняться Патріарх Кирил та Володимир Путін, а решта складатиме для них тло.

exklusiv.gifУкраїнській правлячій верстві пишне святкування 1025-річчя Хрещення Київської Русі не принесе дивіденди, на які вона розраховувала. Бо у центрі подій опиняться Патріарх Кирил та Володимир Путін, а решта складатиме для них тло.

Віктор ЄленськийТаку думку в інтерв’ю для РІСУ висловив голова Української асоціації релігійної свободи Віктор Єленський.

«Напевно за задумом організаторів святкування мали обертатися навколо «православного президента» — справедливого і побожного, доброго отця всіх в Україні сущих і гідного продовжувача справи Володимира Великого. Але насправді у центрі опиняться Патріарх Кирило і Путін, а інші православні єрархи і «православні президенти» складатимуть для них тло», - сказав він.

За словами релігієзнавця, попередники Януковича намагалися уникати таких ситуацій, де їх могли використати у ролі масовки.

«Це добре розумів Леонід Кравчук, який відмовлявся їздити на очолювані Патріархом Алексієм ІІ молебні за участі трьох президентів на українсько-російсько-білоруське порубіжжя; капканів такого роду всіляко уникав після Єрусалимського Всеправославного саміту 2000-го року і Леонід Кучма. До речі, у 2008-му, під час 1020-ої річниці Хрещення, такої ситуації не було – у центрі святкувань були Вселенський Патріарх і український президент, що гранично хворобливо сприйняла тоді Московська Патріархія», - зазначив Віктор Єленський.

«Тепер – час реваншу. Московські гості намагатимуться демонструвати велич «Русского мира» на його південній околиці і кожна з гілок влади – світська і церковна – переслідуватимуть при цьому свої інтереси», - додав він.

На думку релігієзнавця, відзначення ювілею за таким сценарієм не дасть українській владі бажаного результату.

«Українській же правлячій верстві це святкування навряд чи принесе дивіденди, на які вона розраховувала. Особливо, якщо нагадати, що українців, які негативно ставляться до вияву побожності можновладцями перед камерами, вдвічі більше, ніж тим, кому це подобається», - наголосив Віктор Єленський.