• Головна
  • Новини
  • Інтереси УПЦ (МП) у ВР України будуть відстоювати два паралельних об'єднання від Партії регіонів...

Інтереси УПЦ (МП) у ВР України будуть відстоювати два паралельних об'єднання від Партії регіонів

11.01.2013, 09:41

Народний депутат Вадим Колесніченко (Севастополь, Партія регіонів)повторно обраний у Верховній Раді керівником міжфракційного об'єднання "На підтримку канонічної Церкви". При цьому раніше депутат-"регіонал" Ганна Герман отримала благословення Предстоятеля УПЦ (МП) на створення у Верховній Раді міжфракційної депутатської групи "За духовність і свободу совісті.

Як уже повідомлялося, народний депутат Вадим Колесніченко (Севастополь, Партія регіонів), який очолює рух Росіян України, повторно обраний у Верховній Раді керівником міжфракційного об'єднання "На підтримку канонічної Церкви". При цьому раніше депутат-"регіонал" Ганна Герман отримала благословення Предстоятеля УПЦ (МП) на створення у Верховній Раді міжфракційної депутатської групи "За духовність і свободу совісті, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на прес-службу Партії регіонів.

Про обрання Вадима Колесніченка лідером нового депутатського об'єднання сповістив учора на ранковому пленарному засіданні парламенту спікер Верховної Ради Володимир Рибак. Він також повідомив, що В. Колесніченко очолив і міжфракційне об'єднання "Антифашистський фронт".

Як йдеться у повідомленні, депутат Колесніченко вже був співголовою міжфракційного об'єднання "На підтримку канонічної Церкви" в парламенті минулого скликання. Причому про інших співголів і членів цього об'єднання в широкому доступі відсутня інформація. Також нічого не відомо про депутатів-членів цього об'єднання в парламенті нового скликання. Імовірно, в нього входять депутати від Партії регіонів, православні комуністи і низка позафракційних депутатів.

Як повідомляє Інтерфакс, в 2012 році подібна міжфракційна група була створена в Держдумі Росії. "Ми неодноразово спілкувалися і зі Святішим Патріархом, і з о.Всеволодом Чапліним і плануємо створити такі ж групи в багатьох регіонах Росії, в законодавчих зборах, муніципальних радах, а також в країнах «Русского мира», а може бути, більш широко - в християнських країнах", - заявляв у червні 2012 року один з активістів нового об'єднання, голова комітету Держдуми з питань власності Сергій Гаврилов в ефірі програми "Плід віри" на телеканалі "Союз".

Одна з головних цілей групи – захист інтересів Російської Православної Церкви і сповідуваних нею цінностей. Дійсно, Вадим Колесніченко в 2010 році зареєстрував у Верховній Раді законопроект, що змінює тлумачення українських слів "руський" і "російський". Крім того, депутат вніс на розгляд парламенту декларацію РПЦ "Про гідність, свободу і права людини" для прийняття її Верховною Радою в якості державного документа. У грудні 2010 року Вадим Колесніченко в Брюсселі запропонував створити економічний єврорегіон «Російське море» (створення схожого єврорегіону «Донбас» на основі Луганської та Ростовської областей України та Росії обговорив і схвалив у 2011 році Патріарх Кирил).

 Як пише «Релігія в Україні», Вадим Колесніченко, незважаючи на головування в міжфракційному об'єднанні "На підтримку канонічної Церкви", з 2012 року фактично перестав підтримувати УПЦ (Московського Патріархату), неодноразово голосуючи проти її законодавчих ініціатив. Зокрема, мова йде про голосуваннях по проведенню парламентських слухань "Стан державно-конфесійних відносин в Україні", законопроекту про Держреєстр і законопроекту № 10221 (внесення змін до Закону про свободу совісті).

Можливо, з цієї причини місяць тому, 17 грудня 2012 року, Глава УПЦ (МП) митрополит Володимир прийняв народного депутата України від Партії регіонів Ганну Герман, з якою обговорив питання створення у Верховній Раді нової міжфракційної депутатської групи «За духовність і свободу совісті». Як заявив владика, "діяльність такої парламентської інституції сприятиме духовному відродженню українського суспільства, забезпеченню реалізації прав віруючих громадян і релігійних організацій, досягненню більш ефективного співробітництва між вищою законодавчою владою та релігійної громадськістю України". Він же нагородив Г.Герман вищим "жіночим" орденом УПЦ - святої великомучениці Варвари, "за багаторічне ревне служіння українському народу".

На сьогоднішній день відсутня інформація, чи створена група «За духовність і свободу совісті» в парламенті, яку ініціювала Ганна Герман, яка нещодавно знову стала радником Президента України. Однак випередження, на яке пішов Вадим Колесніченко, вносить певну колізію в лави фракції Партії регіонів, від якої заявлено вже два паралельних об'єднання, що займаються духовністю.

Вадим Колесніченко з 2011 року є керівником Всеукраїнської Координаційної Ради організацій російських співвітчизників (ВКСОРС) - організації, яка, згідно зі статутними документами, об'єднує "російських співвітчизників" – громадян РФ та інших держав, "які вважають Росію своєю духовною і культурною Батьківщиною". Депутат також відомий образливими випадами на адресу україномовних громадян.