• Головна
  • Новини
  • На депутатів «тушок» чекає Божа кара, - священнослужителі про новий парламент...

На депутатів «тушок» чекає Божа кара, - священнослужителі про новий парламент

11.12.2012, 13:18
На депутатів «тушок» чекає Божа кара, - священнослужителі про новий парламент - фото 1
Представники трьох традиційних українських Церков вважають, що порушення клятви, даної на Біблії, зокрема, народними обранцями, призведе до невідворотного покарання Господнього.

20121211103013-o.jpgПредставники трьох традиційних українських Церков вважають, що порушення клятви, даної на Біблії, зокрема, народними обранцями, призведе до невідворотного покарання Господнього.

Як пояснили «Коментарям» священнослужителі, на можливих перебіжчиків з «Батьківщини», які свого часу публічно заприсяглися на Біблії у вірності опозиції, чекає за результатами Божого суду невідворотне Господнє покарання за тяжкий гріх клятвопорушення. Врятувати від геєни вогненної народних обранців зможе тільки покаяння та сповідь, та й то в разі повного і щирого усвідомлення провини.

В УПЦ КП, зокрема, вважають клятвопорушення тяжким гріхом і закликають перш ніж порушити клятву, подумати про відповідальність не лише перед суспільством та законом, але й перед Богом.

«Людські закони можуть і не подіяти, а правосуддя Боже невідворотне і перед судом Божим постануть всі. Тому за належне виконання своєї обіцянки Господь винагородить, а за неналежне виконання, відповідно, буде накладено Богом покарання», - заявив «Коментарям» прес-секретар УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря).

За його словами, УПЦ КП з розумінням ставиться до публічних присяг на Святому Письмі, хоча «краще б цього було не робити».

«Законодавчо обряд складання присяги на Святому Писанні в Україні ніяк не закріплений, хоча Конституція в преамбулі каже, що депутати складають її, усвідомлюючи свою відповідальність перед Богом», - зазначив прес-секретар УПЦ КП, додавши, що в разі ж скоєння клятвопорушення, аби спокутувати свою провину, потрібно усвідомити вчинення гріха, покаятися перед Богом, «покласти собі на серце тверде бажання більше так не робити, і виправити те, що можливо виправити».

У Московському Патріархаті, в свою чергу, вважають, що повеління Христа не клястися цілком конкретне і має дотримуватися буквально. Так, прес-секретар УПЦ (МП) протоєрей Георгій Коваленко, зазначив: «У Священному Писанні написано конкретно, тобто Христос дає конкретне веління: «Ніхто не кляніться, ні небом, ні землею, ні іншою якою клятвою. Буде вам так - так, ні - ні, все інше від лукавого».

«У цьому сенсі в Церкві не існує традиції клятв, і Церква ніколи не виступає посередником під час укладання між людьми якихось договорів... З іншого боку, Церква не заперечує, коли правителі присягають на Євангелії, оскільки це вже частина традиції. Не судіть, та не судимі будете», - підсумував отець Георгій.

«Клятва договір не рятує, якщо наміри нечисті. Церква виступає моральним авторитетом, а не визначає, хто правильно чи неправильно вчинив», - підсумував він.

В УГКЦ закликають усіх вірних дуже серйозно ставитися до присяги на Євангелії, а якщо сталося клятвопорушення, то важливо відшкодувати можливий збиток.

«Потрібно бути дуже відповідальним, коли щось обіцяєш перед Богом. Краще не пообіцяти, але виконати, ніж пообіцяти і не виконати», - заявив прес-секретар УГКЦ отець Ігор Яців.

Говорячи про порушення клятви, даної на Святому Писанні, отець Ігор підкреслив, що «це тяжкий гріх, за який необхідне відповідне каяття». «Перше – це каяття, друге – сповідь, третє – це виконання накладеної священиком-сповідником спокути. І тут є важливий момент – якщо йдеться про порушення присяги, внаслідок якої хтось постраждав матеріально, тоді необхідно відшкодувати завдані збитки. Виконавши все це, людина спокутує свій гріх», - пояснив священик.