• Головна
  • Теми
  • Кандидати в народні депутати масово втягують священиків в передвиборчу агітацію: люди обурені...

Кандидати в народні депутати масово втягують священиків в передвиборчу агітацію: люди обурені

07.09.2012, 12:15
Кандидати в народні депутати масово втягують священиків в передвиборчу агітацію: люди обурені - фото 1

До послуг священиків УГКЦ, УПЦ КП та УАПЦ вдався кандидат у нардепи Тарас Батенко, який організовує мітинги на свою підтримку за участю духовенства. Конкретні випадки такої агітації разом з відео-матеріалами навів у свій статті "Благословіть мене отче, я вам грошей дав" Степан Положій.

Батенко.jpgДо послуг священиків УГКЦ, УПЦ КП та УАПЦ вдався кандидат у нардепи Тарас Батенко, який організовує мітинги на свою підтримку за участю духовенства. Конкретні випадки такої агітації разом з відео-матеріалами навів у свій статті "Благословіть мене отче, я вам грошей дав" Степан Положій.

Автор статті нагадує, що Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав (Шевчук) неодноразово наголошував, що священикам УГКЦ заборонено проводити агітацію підчас виборчої кампанії.

«Жоден священик не має права вихваляти будь-кого, крім Бога! – сказав Архиєпископ УГКЦ. – Коли Церква втручається в політику, вона завжди програє. Бо ніколи жодна політична партія, яка намагається церкву обдарувати, не залишить її вільною.

Але вже цього тижня, як йдеться у статті,  священики Миколаєва та Золочева благословляли кандидата в депутати Верховної Ради Тараса Батенка. Мітинги, які пройшли в обох містах, відбувались за однаковим сценарієм. Присутні на них були декани не лише УГКЦ, але й УПЦ Київського Патріархату та УАПЦ.

І як заявила пізніше прес-служба УГКЦ, в такий спосіб священики «виявили непослух до свого настоятеля та до Церкви».

«Тиждень тому було офіційне звернення Патріарха Святослава, в якому він наголосив, що Церква не агітує на виборах, – сказав брат Роман Соколенко, працівник прес-служби Львівської архиєпархії УГКЦ, – Ми лише молимось і закликаємо людей прийти на вибори. Якщо священик агітує за якогось кандидата, то це виключно його особиста позиція, а не позиція Церкви. Якщо до нас буде звернення, то ми зберемо спеціальну комісію і будемо розбирати цей випадок. Церква відкидає будь-яку агітацію. Це однозначно!»

Проте, як стверджується у статті,  "це не завадило святим отцям відверто виголошувати подяки кандидату в депутати і закликати голосувати саме за нього". Цікаво, що самі священики розуміють, що Церква і передвиборча агітація – це речі несумісні. Наприклад, декан УАПЦ у Золочеві сказав: «Церква сильно втрачає, коли агітує на виборах». Але це, як наголошено у статті,  не завадило йому вийти на сцену так званого «віче», організованого Тарасом Батенком.

Люди, які були на мітингу сприймають таке явище досить однозначно.

«Я вважаю, що він (Батенко) просто купив священиків, – переконаний пан Ігор, мешканець Золочева. Це ж не етично – Церква повинна бути поза політикою. Мені не подобається, що тут присутні священики».

Схожа ситуація була й в Миколаєві. Митрополит Львівський Макарій (УАПЦ) розповідав про великі заслуги Тараса Батенка. Мешканці Миколаєва також не зрозуміли такої агітаційної діяльності отців. «Я не вірю, що 10 священнослужителів прийшли сюди просто так, – обурюється Андрій Гарт з Миколаєва. – Церква не для цього. Те, що тут відбувається викликає багато питань».