• Головна
  • Теми
  • Глава УГКЦ пригрозив священикам дисциплінарним стягненням за агітацію та засудив продаж голосів...

Глава УГКЦ пригрозив священикам дисциплінарним стягненням за агітацію та засудив продаж голосів

06.09.2012, 13:00
Глава УГКЦ пригрозив священикам дисциплінарним стягненням за агітацію та засудив продаж голосів - фото 1
Сам Глава УГКЦ розповів, яким чином робить свій вибір.

Svyatoslav.jpgПатріарх Святослав в інтерв’ю Українській правді охарактеризував виборчий процес в Україні.

«Перше – наші виборці доведені до розпачу. І замість того, аби тим людям забезпечити нормальні умови існування, їм дається якась подачка, яка є сотою частинкою того, що їм належиться. Але, на жаль, наші люди легковірні. Вони ведуться на ці подачки.

Другий аспект – корупція. Сам факт, що хтось купує голоси, і хтось їх готовий продати – кричущий факт корупції. У корупції завжди є два учасника. Можливо, саме тому корупція найбільше проявляється під час виборів.

Недавно почув словосполучення "дешеві виборці". Мені подумалося, це як треба зневажати тих виборців, щоб про них так говорити.

Купуючи-продаючи голоси – так продають нашу Батьківщину, наше майбутнє.

Третя річ – у нашому громадянському суспільстві десь є відсутня протидія злому. Мені прикро про це казати, але це факт. В Україні існує факт вибіркової справедливості», – наголосив першоєрарх.

Щодо того, що деякі священики займаються політичною агітацією, Патріарх Святослав відповів: «Священик не може прямо вказувати, за кого голосувати. Це не є його завдання, бо священик має вказувати на вічні істини, які треба впровадити в суспільне життя, зокрема коли йдеться про громадянську відповідальність. Виховувати їх. А коли він вказуватиме їм, за кого конкретно голосувати, він диктуватиме їм певну поведінку, таким чином, він сприйматиме своїх вірян, як нерозумних дітей, які самі не здатні розрізнити добро від зла. Вважаю, що наші люди досить свідомі, часом свідоміші від тих, хто хоче ними маніпулювати. Наша Церква на Синоді постановила заборонити священикам агітацію. Якщо він це робитиме, то підпаде під дисциплінарні стягнення».

Сам Глава УГКЦ розповів, яким чином робить свій вибір: «Намагаюся не бути легковірним. Намагаюся не дивитися на другорядні речі. Пробую аналізувати: та чи інша політична сила здатна щось змінити в країні, чи ні. Тому мені б хотілося побачити програми тих партій, аби до кінця зробити свій вибір. І мені, як рядовому виборцю, це не є легко сьогодні».