• Головна
  • Теми
  • На Рівненщині архиєпископ УПЦ (МП) агітував за "регіонала"...

На Рівненщині архиєпископ УПЦ (МП) агітував за "регіонала"

28.08.2012, 09:30
Архиєпископ Рівненський і Острозький Варфоломій незаконно агітував прихожан за кандидата від Партії регіонів Анатолія Юхименка.

Архиєпископ Рівненський і Острозький Варфоломій незаконно агітував прихожан за кандидата від Партії регіонів Анатолія Юхименка.

Як повідомляє громадянська мережа "ОПОРА", 24 серпня у Богоявленському соборі міста Острога відбулася святкова літургія на честь мученика Федора.

Після служби архієпископ надав слово для заступника голови Рівненської облдержадміністрації Юхименка, який привітав присутніх зі святом.

Архієпископ, у свою чергу, публічно подякував кандидатові за надану допомогу у відновлені храмів та прокладені дороги до чоловічого монастиря. Згадав владика і про те, що Юхименко є кандидатом у народні депутати.

Священик привселюдно заявив, що ставши народним обранцем, заступник голови РОДА продовжить піклуватися про людей.

"Нам потрібні такі люди, які піклуються і за нашу державу і за нашу церкву. Я думаю, що ми люди віруючі, знаючи те, що Ви уродженець рівненський, живете тут на Рівненщині, якщо будете депутатом Верховної Ради, то Ви будете й надалі піклуватися за свою землю рідну, за свій народ. Бо Ви не позичений будете. Ви не з Донецька там, чи з Одеси. Ви місцевий", - сказав архієпископ.

"Я думаю, що наш народ, який бачить труди Ваші, Ваші заслуги перед церквою, підтримає Вас коли прийде такий час. Ну і полагатимемо надію, що ставши депутатом Ви не будете забувати цей храм. Бо тут ще дуже і дуже багато роботи", - зазначив священик.

На думку спостерігачів ОПОРИ, слова архієпископа можна розцінювати як незаконну агітацію за конкретного кандидата.

Згідно статті 5 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", релігійні організації не мають права вести агітацію за кандидатів під час передвиборчих перегонів.

В то й же час, частина 3 статті 68 Закону "Про вибори народних депутатів України" визначає, що повідомлення про підтримку кандидатом у депутати певних заходів або привернення уваги до участі кандидата у цих заходах є політичною рекламою, тобто – агітацією.

Спостерігачі ОПОРИ також зафіксували, що перед церковною брамою представники ВО "Батьківщина" розповсюджували серед прихожан друковані агітаційні матеріали. Про це інформує Українська Правда.