• Головна
  • Теми
  • Глава УГКЦ закликав священиків не агітувати на виборах і нагадав вірним про обов’язок прийти на дільниці...

Глава УГКЦ закликав священиків не агітувати на виборах і нагадав вірним про обов’язок прийти на дільниці

23.08.2012, 14:22
Глава УГКЦ закликав священиків не агітувати на виборах і нагадав вірним про обов’язок прийти на дільниці - фото 1
Жодний священик не має права вихваляти будь-кого, крім Бога. Про таку настанову з огляду на наближення виборів сказав під час перебування в Коломиї Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук).

Вибори.jpgЖодний священик не має права вихваляти будь-кого, крім Бога. Про таку настанову з огляду на наближення виборів сказав під час перебування в Коломиї Глава Української Греко-Католицької Церкви Патріарх Святослав (Шевчук).

За словами першоєрарха, «коли Церква втручається в політику, вона завжди програє». «Бо ніколи жодна політична партія, яка намагається Церкву обдарувати, не лишить її вільною».

Водночас Глава УГКЦ нагадав про Пастирське послання єпископів УГКЦ до народу з приводу виборів, від 27 липня 2012 року, в якому Церква закликає вірних взяти участь у виборах до парламенту, які заплановані на жовтень цього року. Єрархи вважають, що прийти до виборчих дільниць у день виборів – це не лише громадянський, а й християнський обов’язок кожного з нас.

«Не прийти на вибори – означає самоусунутися від відповідальності за долю власної країни, відмовитися від християнського свідчення в суспільному житті, віддаючи свою долю і долю своїх дітей та внуків у випадкові, а часом і злочинні, руки», - зазначають греко-католицькі владики.

Єпископи УГКЦ радять вірянам зробити усвідомлений вибір і не довіряти сліпо щедрим на обіцянки політикам. Священнослужителі відтак пропонують звернути увагу на конкретні справи кандидата у депутати, що корисного вони вже зробили для людей. А якщо він вже був депутатом, то чи не зловживав довірою людей, які його обрали.

«Спілкуючись з кандидатами, чи аналізуючи їхні програми, запропонуймо їм відповісти на декілька простих, але суттєвих для кожної порядної людини запитань: що доброго ти вже зробив для свого народу? Які суспільно значимі ініціативи ти дотепер запропонував і реалізував? Якщо ти дотепер був депутатом, чи належно виконував свій обов’язок перед народом, тобто чи робив свій вибір не за помахом видимої чи невидимої «руки», але згідно із власним сумлінням?», - йдеться у зверненні.

Єрархи також закликають греко-католиків в жодному разі не продавати свій голос.

«Християнин у жодному разі не може продавати свого виборчого голосу, так само як і не може купувати голосів виборців на користь якоїсь політичної сили, бо в такий спосіб стає прямим співучасником корупції та руйнує наше суспільство. Вже стало поганою традицію в житті нашої держави, що різні форми матеріальної допомоги чи підвищення соціальних виплат збігаються в часі з черговою передвиборчою кампанією. Так чиняться спроби підмінити реальні реформи і зміни, яких дуже потребують різні сектори суспільного життя, їх імітацією. За цих обставин грошові виплати стають певного роду анестезією сумління виборців та принижують гідність і без того приниженого та впокореного народу», - наголошують священнослужителі.

У своємі Посланні духовенство звертається також і до представників влади, аби ті забезпечити умови для вільного волевиявлення і вибори пройшли чесно.