• Головна
  • Теми
  • У Київському Патріархаті не дозволяють священнослужителям брати участь у парламентських виборах...

У Київському Патріархаті не дозволяють священнослужителям брати участь у парламентських виборах

16.08.2012, 09:14
У Київському Патріархаті не дозволяють священнослужителям брати участь у парламентських виборах - фото 1

Напередодні кожної виборчої кампанії до Верховної Ради раз-по-раз виникають питання щодо участі в ній священнослужителів у якості кандидатів. Чи підтримує УПЦ Київського Патріархату висування своїх кліриків у депутати? – на це питання відповів речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій (Зоря), повідомляє прес-служба Київської Патріархії.

Зоря.jpgНапередодні кожної виборчої кампанії до Верховної Ради раз-по-раз виникають питання щодо участі в ній священнослужителів у якості кандидатів. Чи підтримує УПЦ Київського Патріархату висування своїх кліриків у депутати? – на це питання відповів речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій (Зоря), повідомляє прес-служба Київської Патріархії. 

«УПЦ Київського Патріархату не дає благословення духовенству – архиєреям, священикам і дияконам - балатуватися до Верховної Ради. Такою є позиція нашої Церкви, особисто Святішого Патріарха Філарета. Вона відповідає і канонам, і церковній традиції, – зазначив владика. – А без благословення Предстоятеля вирішувати такі питання жоден клірик не має права. Той, хто висувається у депутати без благословення, буде змушений обирати між служінням у Церкві та політичною діяльністю. Суміщати одне й інше він не зможе».

Єрарх відзначив, що якщо хтось вже висунув свою кандидатуру на виборах, то це відбулося без відома Патріарха і без його благословення. «Я спілкувався зі Святійшим Владикою з цього приводу – він нікому з кліриків благословення не давав ні на балатування у списках партій, ні на висування в округах. Зараз завершується реєстрація кандидатів, і кожен клірик, який висуне свою кандидатуру, матиме розмову з Предстоятелем, щоби визначитися. Якщо хоче бути депутатом – буде звільнений від служіння і як приватна особа може брати участь у виборах. Якщо хоче далі служити – мусить зняти свою кандидатуру» – підкреслив архиєпископ Євстратій.