• Головна
  • Новини
  • Головний комуніст України проти вшанування в 2012 році «зрадників» Митрополита УГКЦ Йосифа (Сліпого) та гетьмана Івана Мазепи...

Головний комуніст України проти вшанування в 2012 році «зрадників» Митрополита УГКЦ Йосифа (Сліпого) та гетьмана Івана Мазепи

16.11.2011, 10:14
Головний комуніст України проти вшанування в 2012 році «зрадників» Митрополита УГКЦ Йосифа (Сліпого) та гетьмана Івана Мазепи - фото 1

Лідер фракції комуністів Петро Симоненко під час розгляду 15 листопада у Верховній раді України Проекту Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2012 році наголосив, що фракція Компартії не буде голосувати за нього, виходячи з того, що практично «цей проект викидає з нашої історії радянську добу».

Симоненко.jpgexklusiv.gifЛідер фракції комуністів Петро Симоненко під час розгляду 15 листопада у Верховній раді України Проекту Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2012 році наголосив, що фракція Компартії не буде голосувати за нього, виходячи з того, що практично «цей проект викидає з нашої історії радянську добу». Найбільшу критику в комуністів викликали постаті Митрополита Йосифа (Сліпого) та гетьмана України Івана Мазепи.

«Те що запропонували, зайвий раз свідчить, що нав’язується інша психологія і ідеологія святкування. І коли знову ж таки піднімається на щит переможців ті імена, які були зрадниками українського народу, чи той же Мазепа, чи той же Сліпий, який очолюючи Греко-Католицьку Церкву, освячував фашистські злочини на території України. Це якраз свідчить про ту так звану відповідальність тих, хто сьогодні не бачить справжньої історії українського народу, і те, що було зроблено за радянські часи», – прокоментував проект постанови про відзначення пам’ятних дат головний комуніст України.

Проект Постанови про відзначення у 2012 році (реєстр. № 8769), внесений народними депутатами України В.Карпуком та В.Яворівським, визначає перелік найважливіших подій у суспільно-політичному житті України та ювілеїв видатних осіб, які у 2012 році повинні відзначатися на загальнодержавному рівні, створює належні правові підстави для організаційної підготовки до їх відзначення. Такі висновки Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, який на своєму засіданні 7 вересня 2011 року розглянув цей проект і рекомендував ВР України прийняти у першому читанні за основу.

Згідно з цим проектом, серед інших дат пропонується в наступному році 17 лютого відзначити 120 років від дня народження Сліпого (Коберницького) Йосипа Івановича (1892-1984) – Предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви, політичного, релігійного та наукового діяча. Також пропонується 25 липня відзначити 325 років з часу обрання гетьманом України Івана Степановича Мазепи.

У Проекті Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2012 році є й інші важливі дати, пов’язані з релігійно-суспільним життям України. Так, пропонується відзначати у 2012 році 150 років від початку проектування та будівництва Володимирського кафедрального собору( архітектори: І. Шторм, П.Спарро, О.Беретті)(1862); 80 років (1932) вшанування пам’яті жертв Голодомору.

За результатами вчорашнього голосування у ВР України, Проект Постанови про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2012 році не прийнятий і знятий з розгляду.