• Головна
  • Проекти
  • Православність севастопольських депутатів є електоральною технологією, — депутат Василь Зеленчук...

Православність севастопольських депутатів є електоральною технологією, — депутат Василь Зеленчук

19.09.2011, 10:29
Православність севастопольських депутатів є електоральною технологією, — депутат Василь Зеленчук - фото 1
Для більшості чиновників і місцевих політичних діячів Севастополя православ’я, як і будь яка інша релігія, не є символом їх щирого поклоніння, — вважає депутат Севастопольської міської Ради, голова громадської організації «Севастополь без корупції» Василь Зеленчук.

exklusiv.gifВасиль ЗеленчукДля більшості чиновників і місцевих політичних діячів Севастополя православ’я, як і будь яка інша релігія, не є символом їх щирого поклоніння, — вважає депутат Севастопольської міської Ради, голова громадської організації «Севастополь без корупції» Василь Зеленчук. Він є ініціатором і автором рішення сесії Севастопольської міськради щодо повернення римо-католикам колишнього костелу св. Климента, яке двічі було провалене абсолютною більшістю депутатів ради.

Він вважає, що релігійний чинник є передвиборчою технологією севастопольських депутатів. «На мою думку, православ’я для більшості з них є лише засобом впливу на електорат Севастополя, більшість населення якого якщо і не є реально віруючими, але все ж є прихильним до православ’я», — сказав В.Зеленчук в коментарі кореспонденту РІСУ. — «У цьому сенсі такі діячі вже влаштовували банальну торгівлю в храмі — “я вам протекцію православ’ю, а ви мені голоси на виборах”. У зв’язку з чим, я можу з великою ймовірністю зробити передбачення, що якщо б більшість населення Севастополя сповідувало іслам або католицизм, то ті ж чиновники так само із запалом виступали на боці тих релігій, сподіваючись дістатися влади».

Позицію комуністів, які найактивніше виступають проти повернення костелу римо-католикам, він назвав лицемірною. За словами депутата, ще зовсім недавно вони були атеїстами, а тепер так активно захищають Православну Церкву Московського Патріархату. «При цьому Компартія України не тільки не збирається каятися за минулі гріхи, за знищення храмів і переслідування релігії, але і намагається сьогодні застосовувати принципи однопартійного підходу до релігії, вибравши у цій місцевості пріоритетним для себе православ’я».

Депутат Севастопольської міськради Василь Зеленчук зауважує упередженість місцевих депутатів щодо певних релігій: «Виходить розорення і конфіскація католицького храму є зовсім нешкідливим діянням у порівнянні, наприклад, з конфіскацією православного храму».

«Якщо ми передамо храм католицькій громаді, якій костел належав спочатку, то й ми з вами станемо духовно багатшими, і місто наше стане духовно багатшим, — сказав Василь Зеленчук, звертаючись днями до депутатів Севастопольської міськради, слова якого передай сайт «Новий Севастополь». — Я особисто - християнин, який хрестився у православній церкві. Але вважаю за необхідне відстоювати точку зору навіть однієї людини, одного віруючого, не кажучи вже про цілу громаду. І не важливо, скільки віруючих — багато чи мало. Ми всі маємо право жити в цій державі, якщо ми прагнемо до демократії, до толерантного ставлення один до одного».

Як РІСУ повідомляла, 13 вересня Севастопольська міськрада вирішила не повертати римо-католицькій громаді храм св. Климента. За це рішення проголосувало лише 2 з 68 депутатів.