• Головна
  • Новини
  • "Якщо влада не відчуває, що відбувається в суспільстві, така влада короткочасна", - єпископ Михайло Паночко...

"Якщо влада не відчуває, що відбувається в суспільстві, така влада короткочасна", - єпископ Михайло Паночко

15.09.2011, 12:47
"Якщо влада не відчуває, що відбувається в суспільстві, така влада короткочасна", - єпископ Михайло Паночко - фото 1

«Тенденція, яка з'явилася в останні роки, свідчить про швидке згортання демократичного розвитку України. Є загроза поділу і втрати незалежності Україною. І, на жаль, цьому сприяють чиновники високого рангу. Вони за це будуть відповідати, і їм про це потрібно говорити прямо в очі», – про це в інтерв'ю РІСУ розповів глава Церкви Християн віри євангельської України Михайло Паночко.

Михайло Паночкоexklusiv.gif«Тенденція, яка з'явилася в останні роки, свідчить про швидке згортання демократичного розвитку України. Є загроза поділу і втрати незалежності Україною. І, на жаль, цьому сприяють чиновники високого рангу. Вони за це будуть відповідати, і їм про це потрібно говорити прямо в очі», – про це в інтерв'ю РІСУ розповів глава Церкви Християн віри євангельської України Михайло Паночко.

«Влада повинна бути чутлива до температури в суспільстві. Якщо вона не відчуває, що відбувається в суспільстві, це означає, що така влада короткочасна. Коли влада творить беззаконня, вона сама себе прирікає на занепад», – зазначив єпископ.

У той же час Михайло Паночко підкреслив, що в нинішній ситуації багато залежить від позиції Церкви, оскільки Церква має найвищий авторитет в суспільстві. «Я вірю, Церква ніколи не піде на те, щоб піднімати народ на якесь повстання. Але Церква, а особливо керівники Церков, мають право і навіть обов'язок захистити людей, своїх парафіян від беззаконь влади. Це наш пасторський обов'язок».

Єпископ Паночко також підтримав позицію УПЦ КП, РКЦ та ЄХБ, які виступили на захист Юлії Тимошенко, а також Юрія Луценка, над якими тривають судові процеси. За його словами, Церква зобов'язана реагувати на такі факти.

«Влада робить величезну помилку, зловживаючи своїми повноваженнями. Не потрібно саджати людину за грати, просто щоби продемонструвати силу і зверхність. Це не біблійна позиція. Якщо цих людей несправедливо засудять і розчавлять, то що тоді вартує владі засудити когось нижчого рангу? Це небезпечно», – зазначив предстоятель ЦХВЄУ.

На думку єпископа Михайла Паночка, такими діями влада завдає собі великої шкоди і руйнує авторитет в очах людей. У той же час він підкреслив, що «Церква не повинна займатися політикою. Вона повинна лише духовно впливати на всі верстви суспільства і всі сфери суспільного життя, щоб вони були здоровими. Природа Церкви – оздоровлювати душі людей. А вже духовно здорові люди можуть займатися політикою, економікою, іншими напрямами».

«Біблія радить нам молитися за цих людей. По-друге, ми повинні, кожен на своєму місці, згідно з чинним законодавством, захищати свої права і ставити чиновників на місце, коли вони чинять несправедливо, беззаконно. У нас є право сказати чиновнику, що, вимагаючи хабар, він творить беззаконня, порушує Конституцію, компрометуючи владу, яку йому дав Бог. І якщо б кожен на своєму місці так сміливо діяв, не терплячи зловживань, почалися б зміни в державі». 

Повний текст інтерв'ю читайте на РІСУ