• Головна
  • Новини
  • Один з найбільших донецьких спонсорів УПЦ відмовляється фінансувати проекти УПЦ через автокефальний статус цієї Церкви...

Один з найбільших донецьких спонсорів УПЦ відмовляється фінансувати проекти УПЦ через автокефальний статус цієї Церкви

14.07.2011, 13:00
Один з найбільших донецьких спонсорів УПЦ відмовляється фінансувати проекти УПЦ через автокефальний статус цієї Церкви - фото 1
Один з найбільших спонсорів Української Православної Церкви (Московського Патріархату) (УПЦ МП), підприємець Віктор Нусенкіс, згортає фінансову підтримку Церкви.

Nusenkis_w.jpgОдин з найбільших спонсорів Української Православної Церкви (Московського Патріархату) (УПЦ МП), підприємець Віктор Нусенкіс, згортає фінансову підтримку Церкви, зокрема, відмовляється від виділення коштів на створення телепрограми "Світ православ'я". Таке рішення він прийняв після того, як під час Помісного собору УПЦ (МП) він вступив в прямий конфлікт з першоєрархом Церкви Митрополитом Володимиром (Сабоданом). За інформацією "КомерсантЪ" тепер він готовий виділяти гроші організаціям, що виступають категорично проти надання УПЦ (МП) статусу автокефальної Церкви. Ці кошти там готові прийняти з вдячністю.

Як сказано в повідомленні, Ъ стало відомо про ситуацію, що склалася під час проведення Помісного Собору УПЦ (МП), на якому планувалося ухвалити новий Статут Церкви, що припускав, на думку його супротивників, розширення її автономії. Як розповіли джерела видання, один з основних публічних спонсорів УПЦ (МП), глава холдингу "Донецьксталь" Віктор Нусенкіс, присутній на соборі в якості делегата від мирян Донецької єпархії, у своєму виступі назвав собор "зборищем", за що Митрополит Володимир зробив йому зауваження. Після цього Віктор Нусенкіс нібито заявив, що "автокефалії в УПЦ (МП) ніколи не буде". Джерела стверджують, що в суперечку з підприємцем вступив митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук), відомий своїми публічними заявами про необхідність автокефалії. Він зазначив, що якщо віруючі УПЦ (МП) приймуть відповідне рішення, то вона буде. У відповідь пан Нусенкіс сказав, що "жодної автокефалії і близько бути не може".

Віктор Нусенкіс, за даними видання, надавав значну допомогу УПЦ (МП), жертвуючи митрополії щомісяця 1 млн грн. Тепер цих коштів Церква може позбутися, оскільки після скандалу, що стався на соборі, підприємець вважає недоцільним підтримувати УПЦ (МП). Підтвердженням цих намірів стало припинення фінансування виробництва і виходу в ефір програми "Світ православ'я", яка транслювалася на телеканалі "Глас". Цю інформацію підтвердив прес-секретар Митрополита Володимира протоєрей Георгій Коваленко. "Фінансування програми дійсно припинено, наступний її випуск вийде на радіо «Ера», а не на телеканалі «Глас»'", – пояснив протоєрей. Разом з тим він підкреслив: "У церкви знайдуться гроші, щоб випускати те, що вона хоче".

За інформацією видання Ъ, тепер кошти, які пан Нусенкіс виділяв митрополії, він має намір направити на фінансування організацій, які виступають проти автокефалії УПЦ (МП).

"Я був би не проти, якби виділяли гроші на нашу діяльність, тим більше, що ми з Віктором Нусенкісом схоже дивимося на церковну ситуацію", – заявив головний редактор сайту "Україна Православна" Василь Анісімов, підтвердивши інформацію про те, що він зустрічався з паном Нусенкісом після Собору. З ним згоден і голова Союзу православних братств України Валентин Лукіяник, відлучений від церковного спілкування Синодом УПЦ (МП) за політичну діяльність. "По духу ми колеги. Я дуже радий, що Віктор Нусенкіс відкрито говорить такі речі, тому його підтримку ми прийняли б з радістю", – сказав Ъ  В. Лукіяник.