• Головна
  • Новини
  • Муфтій мусульман Криму і керівництво Меджлісу взяли участь в багатотисячному мітингу за національну автономію Криму...

Муфтій мусульман Криму і керівництво Меджлісу взяли участь в багатотисячному мітингу за національну автономію Криму

19.05.2011, 16:11
Муфтій мусульман Криму і керівництво Меджлісу взяли участь в багатотисячному мітингу за національну автономію Криму - фото 1
18 травня в Сімферополі пройшов жалобний мітинг, присвячений 67-й річниці депортації кримськотатарського народу з Криму.

Krym_protest.jpg18 травня в Сімферополі пройшов жалобний мітинг, присвячений 67-й річниці депортації кримськотатарського народу з Криму. У мітингу взяли участь представники Ради міністрів і Верховної Ради автономії на чолі з головою Володимиром Константіновим, муфтій мусульман Криму Хаджі Еміралі Аблаєв, керівництво Меджлісу кримськотатарського народу і багато інших, передає Корреспондент.

Учасники заходу, вигукуючи "Аллах акбар", пройшли п'ятьма колонами центральними вулицями міста до площі Леніна, де відбувся мітинг. Близько 15 тис. кримських татар, які прийшли на мітинг, вимагали повернути населеним пунктам півострова історичні назви і надати Криму статус національної автономії, пише Коммерсант.

У Верховній раді переконані, що Київ не буде прислухатися до мови ультиматумів, і статус національної автономії Крим не отримає.
 
11 травня 1944 Йосип Сталін підписав постанову "Про виселення кримських татар з Кримської АРСР до Узбецької РСР", в якому кримські татари називалися "посібниками фашистів". У ході депортації, що почалася 18 травня і закінчилася 20 травня, було переселено близько 200 тис. чоловік. З 1991 року 18 травня в Криму щорічно проходять траурні мітинги.

Кримські татари висунули свої вимоги. Вони розгорнули транспаранти з написами "Відновити історичну топоніміку Криму", "Якщо влада не хоче – самі повернемо історичні назви Криму", "Криму – статус національної територіальної автономії у складі України" (національна автономія означає надання частини унітарної держави, населеної представниками якого-небудь меншини, певної самостійності у вирішенні питань внутрішнього життя).

На думку народних депутатів, влада не прислухається до таких ультиматумів. "Не Україна депортувала кримських татар, але саме Україна багато для них зробила. Шанси надання Криму статусу національної автономії вельми примарні", – заявив голова парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Олег Зарубінський (фракція Народної партії).

Політологи дотримуються схожої думки. Глава правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що влада піде лише на незначні поступки кримським татарам: "Повернення старих назв населеним пунктам цілком можливе, однак при нинішньому демографічному станы Криму автономія меншості була б несправедливою".

У Верховній раді зареєстровано два проекти закону про відновлення кримсько-татарських назв населених пунктів Криму. Автором одного з них є народний депутат Олесь Доній, а другого – народний депутат, лідер меджлісу кримсько-татарського народу Мустафа Джемільов (обидва – "Наша Україна-Народна самооборона"). М. Джемілєв заявив про спроби спровокувати розкол серед кримських татар, в чому звинуватив "сусідню країну", що підтримує організації, які виступають проти меджлісу. "Розраховувати, що наша Служба безпеки припинить подібного роду діяльність сусідньої країни, не доводиться, оскільки в силу різних обставин ми знову опинилися в положенні 'молодшого брата', а молодшим, як відомо, не втручатися до справи старших", – заявив пан Джемільов . Про це інформує «Релігія в Україні».