• Головна
  • Новини
  • На Биківнянських могилах представники різних релігій та конфесій вшанували жертв політичних репресій...

На Биківнянських могилах представники різних релігій та конфесій вшанували жертв політичних репресій

18.05.2011, 09:21
На Биківнянських могилах представники різних релігій та конфесій вшанували жертв політичних репресій - фото 1
На думку дослідників, у Биківні поховано не менше 130-150 тисяч осіб.

bykivnia.gif14-15 травня 2011 р. в Україні вшановувалася пам’ять жертв політичних репресій, замордованих більшовицьким тоталітарним режимом. Одним з місць, які нагадають нам про страшні роки сталінщини, є Биківнянський ліс під Києвом.

У районі Биківні у 1936-41 роках НКВС здійснювало масові поховання страчених репресивними органами людей. Перші жертви, яких, як правило, привозили з Лук’янівської в’язниці, були захоронені тут ще наприкінці 1920-х років. Офіційно будівництво спеціальної зони для таємних поховань розпочалося у 1936 році. З того часу в Биківні систематично таємно ховали знищених жертв комуністичного режиму.  На думку дослідників, у Биківні поховано не менше 130-150 тисяч осіб.

Щороку в травні до меморіалу в Биківні, до пам’ятного хреста приходять тисячі людей – вшанувати розстріляних, помолитися за упокій їхніх душ, замислитися над минулим та зробити висновки для сьогодення. Цього року з благословення Патріарха Філарета звершення панахиди очолив секретар Священного Синоду єпископ Богуславський Євстратій у співслужінні ректора КПБА єпископа Переяслав-Хмельницького і Бориспільського Епіфанія. Співав хор студентів Київської православної богословської академії.

У спільній молитві також брав участь єпископ УГКЦ Йосиф (Мілян), у присутності Верховного Архиєпископа – емерита кардинала Любомира (Гузара). Після панахиди поминальні молитву і промову виголосив головний рабин Об’єднання громад прогресивного юдаїзму України Олександр Духовний. Про це повідомляє прес-служба Київської Патріархії.