• Головна
  • Новини
  • Представники УГКЦ та УПЦ КП взяли участь у заходах, присвячених Дню пам’яті жертв політичних репресій у Донецьку...

Представники УГКЦ та УПЦ КП взяли участь у заходах, присвячених Дню пам’яті жертв політичних репресій у Донецьку

14.05.2011, 18:30
Представники УГКЦ та УПЦ КП взяли участь у заходах, присвячених Дню пам’яті жертв політичних репресій у Донецьку - фото 1
У Донецьку 13 травня 2011 року відбулися заходи, присвячені Дню пам’яті жертв політичних репресій. Цього року їх організовано за допомогою Донецької міської ради, Донецької обласної державної адміністрації та Кіровської районної ради м. Донецька.

pamyat.gifУ Донецьку 13 травня 2011 року відбулися заходи, присвячені Дню пам’яті жертв політичних репресій. Цього року їх організовано за допомогою Донецької міської ради, Донецької обласної державної адміністрації та Кіровської районної ради м. Донецька.

За повідомленням департаменту інформації УГКЦ, участі у пам’ятних церемоніях взяли священнослужителі УГКЦ та УПЦ КП, представники обласної, міської, районної влади, члени громадських організацій «Просвіти», політв’язнів і репресованих «Меморіалу», інших громадських організацій та політичних партій, священнослужителі, студентство, школярі і працівники освіти.

Вшанування розпочалося на Рутченковому полі біля пам’ятника жертвам політичних репресій мітингом, Панахидою і покладанням квітів перед монументом репресованим та загиблим під час Голодомору 1932-1933 років, яку традиційно відправили священнослужителі УГКЦ та УПЦ КП.

УГКЦ представляли канцлер Донецько-Харківського екзархату о. Василь Пантелюк, о. Сергій Паламарчук, семінарист Дмитро Дехтярьов і миряни.

Після цього відбулося покладання квітів до меморіальної дошки на приміщенні колишнього НКВД-КГБ (зараз приміщення Донецької музичної академії) до меморіальної дошки Василя Стуса на приміщенні філологічного факультету Донецького національного університету та біля каменю в Київському районі м. Донецька, де буде відкрито меморіал жертвам Голодомору в Донецькій області.

У своїх виступах на мітингу представники влади і громадськості виступали із засудженням тих, хто звершував репресії та знищення невинних, а також закликали до пам’яті про ці лихоліття, до вшанування цих жертв не тільки двічі на рік (в листопаді й травні), а й на рівні освіти і виховання, наукової та інтелектуальної діяльності, організації суспільного життя загалом.

Було порушено питання про доцільність перегляду топографічних і географічних назв, найменувань вулиць міста, адже, за словами одного із промовців, вшанування загиблих не має сенсу, коли після поминальних заходів люди повертаються у місто і спокійно ходять вулицями, які носять імена тих, хто здійснював ці репресії.