• Головна
  • Новини
  • Ми самі дозволяємо політикам порушувати закони етики та моралі, – Мирослав Маринович...

Ми самі дозволяємо політикам порушувати закони етики та моралі, – Мирослав Маринович

18.02.2011, 11:15
Ми самі дозволяємо політикам порушувати закони етики та моралі, – Мирослав Маринович - фото 1

Ми розбещуємо наших політиків, тим, що часом навіть не вловлюємо наскільки часто вони порушують закони етики, моралі, бо насправді не маємо цих принципів у собі. Якби ми розуміли, що наше завдання як громадян – не дозволити цього політикам, ми б піднялися на активні дії і добилися того, щоб політики стали інакшими.

Marynovych.jpgМи розбещуємо наших політиків тим, що часом навіть не вловлюємо наскільки часто вони порушують закони етики, моралі, бо насправді не маємо цих принципів у собі. Якби ми розуміли, що наше завдання як громадян – не дозволити цього політикам, ми б піднялися на активні дії і добилися того, щоб політики стали інакшими.

Таку думку висловив проректор з призначення та місії Українського католицького університету, правозахисник Мирослав Маринович 17 лютого в ефірі каналу ТВІ під час прем’єрної телепрограми «Вечір з Миколою Княжицьким», повідомляє відділ інформації та зовнішніх зв'язків УКУ.

«Наголошувати на важливості дій керівників влади - означає підживлювати формулу патерналістської держави. Ми жили в такій державі, де від нас нічого не залежало і все вирішувалося нагорі. Певні ознаки такої держави я відчув після Помаранчевої революції, коли незабаром люди сказали: "Ми вибрали собі правильного Президента, хай він бореться з корупцією, задає стиль нового життя, а ми почекаємо, бо від нас, простих громадян, нічого не залежить. Це є слабкістю громадянського суспільства. Я думаю, що має бути і відповідальність правителів, які повинні служити людям, і людей, які повинні відчувати себе суверенними у своїй державі», – наголосив Мирослав Маринович.

На його думку, сьогодні в Україні іде доволі серйозний і потужний наступ на українство як таке. «Але коли я говорю про мобілізацію, я не маю на увазі лише етнічних українців, котрі повинні виступити на свій захист. Тут йдеться і про етнічні нацменшини. Чи можна уявити, що ми зможемо побудувати щасливе життя етнічного росіянина, поляка чи єврея, коли українське зазнає такого приниження? Наступ на українство є проти інтересів усієї політичної нації».

На запитання журналіста, як захищатися у такій ситуації, Мирослав Маринович зазначив: «Для мене Майдан був апогеєм лицарства і честі. Я хочу вірити, що в Україні не буде таких кривавих боїв, як у Єгипті. Я чітко відчуваю, що передвиборче гасло президента «Почую кожного» обертається реальністю «Ігнорую думку кожного». А тому у такій атмосфері дуже важливо, щоб Схід і Захід почули одне одного. Усюди є розумні, свідомі суспільні сили, які можуть сісти за стіл переговорів і врешті-решт не дати політикам розхитати українського човна. На жаль, секуляризація нашого світу абсолютно вилучила з обігу такі поняття як гріх, жертва, які є ключовими для суспільних трансформацій», – наголосив правозахисник.

Мирослав Маринович також прокоментував відставку Глави УГКЦ Любомира (Гузара): «Церква належить вічності. Я не переживаю за Церкву загалом, а переживаю за час, поки вона шукатиме нового стилю. Адже після такого надзвичайного прикладу, який явив Блаженніший Любомир, наступнику буде важко – люди будуть їх порівнювати. Синодальним отцям потрібно замислитись над питанням, чого потребує сьогодні Україна. Майбутніх ієрарх повинен бути дипломатом: розуміти різні регіони України, різні конфесії та релігії».