• Головна
  • Новини
  • Заява глави т.зв. "прес-служби УПЦ (МП)" Васілія Анісімова, що "Філарет горітиме в пеклі", викликала різкий осуд...

Заява глави т.зв. "прес-служби УПЦ (МП)" Васілія Анісімова, що "Філарет горітиме в пеклі", викликала різкий осуд

09.02.2011, 11:21
Заява глави т.зв. "прес-служби УПЦ (МП)" Васілія Анісімова, що "Філарет горітиме в пеклі", викликала різкий осуд - фото 1

«Видається, що деякі представники Московського Патріархату вважають, що вони з Богом на "ти" і тримають Його за бороду», – так прокоментував народний депутат від фракції «БЮТ-Батьківщина» Володимир Яворівський заяву глави прес-служби УПЦ (МП) Василя Анісімова, що Філарет "горітиме в пеклі".

Yavorivsky.jpg«Видається, що деякі представники Московського Патріархату вважають, що вони з Богом на "ти" і тримають Його за бороду», – так прокоментував народний депутат від фракції «БЮТ-Батьківщина» Володимир Яворівський заяву глави прес-служби УПЦ (МП) Василя Анісімова, що Філарет "горітиме в пеклі».

Коментар Володимира Яворівського з цього приводу був оприлюднений на сайті нардепа:

«Сьогодні, 8 лютого, я брав участь в черговому засіданні постійно діючого Круглого столу «Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин», на якому були присутні представники влади, релігійних організацій, науковці та експерти. Відбулася конкретна і цікава розмова про відносини держави і церкви в Україні. Було висловлено багато гострих зауважень. В тому числі і те, що сьогоднішня влада фактично визнає лише одну конфесію – Українську Православну Церкву (Московського Патріархату), ігноруючи всі інші. Оскільки всі звернення до чинного Президента щодо його зустрічі з Радою Церков і релігійних організацій були проігноровані, на засіданні був підписаний лист до Глави держави з проханням, все ж таки зробити цю зустріч можливою. Здавалося б, владі подано хороший сигнал. Не встиг завершитися круглий стіл, як в Інтернеті з’явилася інформація, що керівник прес-служби УПЦ (МП) Василь Анісімов заявив: "Філарету квапитися нікуди не потрібно. Йому, звичайно ж, важко по обидві сторони могили: тут відлучений, там буде в пеклі. Тому йому потрібно не поспішати зі швидкою смертю, послухати заклики покаяння і нарешті покаятися. Адже, якщо він помре без покаяння, то навіщо ми його так довго закликали". Мені видається, що деякі представники МП вважають, що вони з Богом на «ти» і тримають Його за бороду, тому можуть паплюжити вище керівництво інших конфесій. Хто такий Василь Анісімов, щоб від імені Московського Патріархату заявляти, що Філарет «горітиме в пеклі»? Сподіваюся, що це абсолютно самочинний випад прес-служби УПЦ (МП) проти Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, і не хочу вірити в те, що вище керівництво Московського Патріархату могло запропонувати такий матеріал».

Нагадаймо, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що в Україні є намагання реалізувати масштабний план з розвалу та знищення Київського Патріархату.

Довідка РІСУ

Щодо статусу Василя Анісімова у структурах УПЦ кілька років тривають суперечки. Він називає себе "головою прес-служби УПЦ", проте ще у 2009 році Секретар Предстоятеля Української Православної Церкви єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко), відповідаючи на запитання читачів порталу РІСУ, прояснив ситуацію з існуванням в УПЦ прес-служби Василя Семеновича Анісімова:

"Статус структури, яку очолює В. С. Анісімов, уточнюється. Єдиним офіційним сайтом УПЦ, відповідно до рішення Священного Синоду, є сайт www.orthodox.org.ua, а офіційним друкованим органом - «Церковна православна газета». Прес-секретарем Предстоятеля УПЦ є прот. Георгій Коваленко. Офіційною інформаційною структурою в УПЦ, що займається роботою зі ЗМІ від імені УПЦ, є очолюваний ним Синодальний відділ «Місія духовної просвіти». Все інше - це навколоцерковна самодіяльність", - сказав тоді владика. З тих пір більш уточненої інформації про статус В. Анісімова в УПЦ немає.