• Головна
  • Новини
  • Партія ХДС закликає Президента зберегти центральний орган у справах національностей та релігій...

Партія ХДС закликає Президента зберегти центральний орган у справах національностей та релігій

11.01.2011, 10:09
Партія ХДС закликає Президента зберегти центральний орган у справах національностей та релігій - фото 1
Партія Християнсько-Демократичний Союз звернулась до Президента України Віктора Януковича із закликом не допустити погіршення ситуації у сферах державно-церковних і міжцерковних відносин, а також етнополітики.

hds.jpgПартія Християнсько-Демократичний Союз звернулась до Президента України Віктора Януковича із закликом не допустити погіршення ситуації у сферах державно-церковних і міжцерковних відносин, а також етнополітики, повідомляє Інститут релігійної свободи


На думку ХДС, рішення про передачу Державній реєстраційній службі функцій з реєстрації релігійних організацій не лише буде суперечити Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», але й може призвести до суттєвого погіршення релігійної ситуації в Україні.

Керівництво партії пояснює це небезпекою того, що новостворена служба реєструватиме релігійні організації без врахування їх особливостей та можливого впливу на суспільство. Зокрема, у зверненні зазначено про небезпеку реєстрації псевдорелігійних організацій, а також релігійних спільнот екстремістського напрямку та квазірелігійних бізнес-структур. 

Представники ХДС вважають, що у зв’язку з ліквідацією Держкомнацрелігій та розпорошеням його функцій по різним міністерствам та відомствам процес реєстрації згаданих організацій може стати практично безконтрольним, що матиме серйозні негативні наслідки для суспільства. 

“З огляду на зазначене, видається недоцільним розпорошення функцій у сфері релігії, зокрема виокремлення функції реєстрації статутів (положень) релігійних організацій від іншого комплексу функцій у відповідній сфері”, – зазначено у зверненні до Президента.

ХДС звертає увагу Глави держави на те, що на сьогодні в Україні діє понад 35 тисяч релігійних організацій 55 конфесійних напрямків. 

У зверненні висловлене занепокоєння у зв’язку з тим, що ліквідація Держкомнацрелігій може призвести до “руйнування системи структурних підрозділів у справах національностей та релігій обласних (міських) державних адміністрацій”. 

“Це матиме негативний вплив на реалізацію державної політики у сфері державно-церковних і міжцерковних відносин, що, в свою чергу, містить загрозу для суспільної стабільності”, – підкреслюється у документі.

У зв’язку з цим партія ХДС рекомендує Президенту В.Януковичу створити Державну службу у справах національностей та релігій як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого буде координуватись через Міністра культури України. При цьому на зазначений державний орган поряд з іншим мають бути покладені функції щодо реєстрації статутів (положень) релігійних організацій відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». 

Альтернативним варіантом, на думку ХДС, може бути створення окремого департаменту у справах національностей та релігій у структурі Міністерства культури України з покладанням на нього і зазначених вище реєстраційних функцій.

Як повідомляв ІРС, у рамках оптимізації системи центральних органів виконавчої влади Віктор Янукович 9 грудня 2010 року видав Указ, яким ліквідував Державний комітет у справах національностей та релігій. 

Згідно документу, функції Держкомнацрелігій щодо реалізації державної політики у сфері релігії перейшли до компетенції реорганізованого Міністерства культури України, а реєструвати релігійні організації буде новоутворена Державна реєстраційна служба України.