• Головна
  • Новини
  • Митрополит УПЦ — проти молитви на початку засідань Волинської облради...

Митрополит УПЦ — проти молитви на початку засідань Волинської облради

06.01.2011, 14:32
Митрополит УПЦ — проти молитви на початку засідань Волинської облради - фото 1
Свою позицію, що засідання Волинської облради не слід розпочинати молитвою, митрополит Луцький і Волинський УПЦ Нифонт (Солодуха) обмотивував потребою толерантного ставлення до всіх учасників засідання — «серед депутатів же можуть бути браття з протестантських течій».

Владика_Нифонт.jpgСвою позицію, що засідання Волинської облради не слід розпочинати молитвою, митрополит Луцький і Волинський УПЦ Нифонт (Солодуха) обмотивував потребою толерантного ставлення до всіх учасників засідання — «серед депутатів же можуть бути браття з протестантських течій».

«Вони цього не зрозуміють. В них своя молитва – імпровізована. От як це виглядатиме: я молюся, а ти – ні? Молитву може прочитати кожен індивідуально, про себе попросити Гоподнього благословення та сісти і працювати, а не робити це публічно. Такої практики я не чув, щоб застосовували в тій же Європі», — зазначив владика в інтерв’ю “Волинській правді".

Митрополит Нифонт є прихильником того, щоб перед засіданням кожен про себе індивідуально помолився. «Якщо проаналізувати практику православної церкви, то перед початком всякого доброго діла читається молитва «Царю Небесний» для того, щоб призвати Святого Духа. «Отче наш» читається під час ранкової та вечірньої молитви, а також перед трапезою. Чи варто читати цю молитву в обласній раді? На мій погляд, – ні. Те ж саме скажу про молитву “Царю Небесний”», — зазначив він.

Попередньо ініціативу про загальну молитву перед засіданням облради подав депутат священик УПЦ КП Віталій Собко. Він запропонував, щоб всі сесійні засідання розпочиналися з молитви «Отче наш», і щоб це було передбачено в Регламенті ради. Пропозиція не була підтримана більшістю депутатів.

Митрополит Нифонт негативно висловився і щодо того, щоб священики були депутатами. «Священики вже були депутатами. Нічого путнього з того не вийшло. Священик може бути тільки рядовим депутатом, а рядовий депутат може тільки запит озвучити. Але священик і так може звернутися до сільської ради з письмовим проханням допомогти вдовиці зорати поле чи дров завезти. Це – його місія», — пояснив він.

Владика зазначив, що «не можна одночасно служити і Господу, і політиці». «Священик дає клятву на вірність Церкві. А як священик може давати клятву якійсь політичній силі? Такому священику треба забороняти в здійсненні богослужіння. А клопотатися за людей справжній священик буде обов’язково, навіть не будучи депутатом», – наголосив він.