• Головна
  • Новини
  • Протоєрей УПЦ Димитрій Сидор заявив про право русинів "зі зброєю в руках захищати свою свободу" від України...

Протоєрей УПЦ Димитрій Сидор заявив про право русинів "зі зброєю в руках захищати свою свободу" від України

05.01.2011, 09:36
Протоєрей УПЦ Димитрій Сидор заявив про право русинів "зі зброєю в руках захищати свою свободу" від України - фото 1
Настоятель Хрестовоздвиженського кафедрального собору УПЦ (Московський Патріархат) в Ужгороді протоєрей Димитрій Сидор, який очолює політичний рух русинів у Закарпатті, виступив з черговими різкими заявами на адресу України.

sidor.jpgНастоятель Хрестовоздвиженського кафедрального собору УПЦ (Московський Патріархат) в Ужгороді протоєрей Димитрій Сидор, який очолює політичний рух русинів у Закарпатті, виступив на сторінках порталу Русские на Украине  з черговими різкими заявами на адресу України.
 
"Ми шкодуємо Україну, – пише протоєрей, – за те, що Господь не дарував їй нормальної влади. Ті три Президенти, які в України були, –це були її прямі вороги і руйнівники". Але і з новою владою, на яку русини "покладають великі надії", немає повного взаєморозуміння.
 
"Ми звинувачуємо Київ у етноциді, в дискримінації з явними елементами геноциду, – заявив отець Димитрій. – Адже триває варварське невизнання русинського народу, його національності, заборона русинських шкіл і вивчення русинської мови. Ведуться судові переслідування за те, що русини хочуть бути такими".
 
З приводу взаємини Закарпаття та України протоєрей Димитрій Сидор повідомив: "Якщо ви дружину б'єте, то вона, врешті-решт, вас залишить! І дарма потім ви будете заявляти, що вона «зла сепаратистка і шпигунка сусіда!». А не треба було її бити".
 
"СБУ для нас – терористична організація", – додав священнослужитель.
 
У той же час, за словами о. Димитрія Сидора, "Православна Україна нам найбільше підходить як нова материнська держава після Австро-Угорщини та Чехословаччини", так як "в Європі у нас не буде такого церковного оточення. Я як священик не можу завдати шкоди поділу своєї Православної Церкви. Але Церква буде мати дві єпархії за кордоном, якщо влада України відділить русинів від себе. З церковної точки зору ми противники розпаду України".
 
При цьому о. Димитрій висуває умови: "Якщо Україна і нова влада зуміє визнати права русинів, то ми, русини, готові залишатися українським анклавом, українським Калінінградом".
 
Однак, знову нагадує ужгородський протоєрей, "якщо Україна не здатна визнати наш законний статус автономії і вічно плаче, що Закарпаття живе на дотаціях Києва, то нехай зніме з себе тягар дотаційного регіону, і ми мирно розійдемося. Як Чехія зі Словаччиною".
 
У крайньому випадку, на думку священика, "міжнародним правом передбачено і силовий сценарій. Народ після багатьох років вимог про свої права має право зі зброєю в руках захищати свою свободу. Це діюча норма. Хто сьогодні засуджує хорватів, які зі зброєю в руках воювали проти сербів? Ні, ми не збираємося воювати, і йдемо дипломатичним шляхом. Тому що віримо в реальність реалізації своїх прав. А нас – як мінімум 70% жителів Закарпаття. Ми «титульна нація» в області, нас близько 800 000", – наголосив священнослужитель .
 
Примітно, що свою політичну діяльність "на своєрідних барикадах" священик пояснює "відповідно до Основ Соціальної Концепції Російської Православної Церкви". Восени 2010 року протоєрей Димитрій Сидор отримав від Патріарха Кирила благословення і взяв участь у Європейському Російському Форумі, на якому прочитав доповідь про "факти дискримінації, етноциду з явними ознаками геноциду русинської нації в Україні".