• Головна
  • Новини
  • В Україні 260 представників духовенства мають посвідчення депутатів різних рівнів...

В Україні 260 представників духовенства мають посвідчення депутатів різних рівнів

30.11.2010, 15:14
В Україні 260 представників духовенства мають посвідчення депутатів різних рівнів - фото 1
Такі дані оприлюднили на Всеукраїнській конференції «Регіональний вимір міжконфесійних і державно-церковних відносин», яка 25 листопада відбулася у Хмельницькому університеті управління та права.

Hmeln.jpgТакі дані оприлюднили на Всеукраїнській конференції «Регіональний вимір міжконфесійних і державно-церковних відносин», яка 25 листопада відбулася у Хмельницькому університеті управління та права.

Володимир Гаюк, начальник відділу зв’язків з релігійними організаціями Державного комітету України з питань національностей і релігії зазначив, що Хмельниччина займає друге місце в Україні, після Київщини, за кількістю священнослужителів, які є депутатами рад різних рівнів. 47 священиків, єпископів та пасторів мають посвідчення депутата. В Україні цей показник сягає 260. Про це повідомляє «Народна газета».

Вражені цією цифрою учасники конференції зазначили, що вірні усіх Церков завжди, в усі часи, співіснували мирно і толерантно. Проблеми і чвари розпочиналися тоді, коли у релігію втручалася політика в особі конкретних людей або подій. Як приклад браку толерантності у вирішенні церковних справ Володимир Гаюк назвав ситуацію, що склалася навколо Києво-Печерської лаври, яку не можуть мирно «поділити» між собою різні релігійні інституції. Щодо ситуації на Хмельниччині, то учасники конференції зазначили, що протягом усієї історії на цих територіях проживали і мирно співіснували люди не лише різних національностей, але й релігій. Незважаючи на таке розмаїття, релігійна та міжетнічна ситуація в області залишається спокійною, стабільною і прогнозованою. 

«Враховуючи досвід минулих років і сьогодення, варто відзначити, що головне – досягати єдності в різноманітті, – стверджує учасник конференції римо-католик о. Віктор Ткач, директор будинку милосердя, що у Городку. – Окрім факторів, які відрізняють конфесії та церкви між собою, є чимало того, що об’єднує, і саме це потрібно використовувати». Представники усіх конфесій погодилися, що беручи уроки із минулого, потрібно думати, як далі будувати стосунки і співпрацю, залишаючись жити у поліконфесійній країні. 

«Спроба адміністративного об’єднання і підпорядкування представників усіх конфесій, приречена на провал, – переконаний Ростислав Мурах, єпископ Хмельницького об’єднання церков Християн Віри Євангельської. – Об’єднання конфесій навколо спільних цілей – це реальна можливість спільно працювати і змінювати ситуацію в багатьох сферах життя. Така практика є в Кам’янці-Подільському, де щомісяця збирається і плідно працює духовна рада, у яку входять представники усіх конфесій міста».