• Головна
  • Новини
  • Ідеологією "Русского мира" рятують слабкі позиції Православної Церкви в Росії — в УПЦ КП оцінили стратегію Предстоятеля РПЦ...

Ідеологією "Русского мира" рятують слабкі позиції Православної Церкви в Росії — в УПЦ КП оцінили стратегію Предстоятеля РПЦ

08.11.2010, 11:06
Ідеологією "Русского мира" рятують слабкі позиції Православної Церкви в Росії — в УПЦ КП оцінили стратегію Предстоятеля РПЦ - фото 1
Архиєпископ Черкаський і Чигиринський УПЦ КП Іоан (Яременко) опублікував статтю "Московський Патріарх "зійшов" з ума духовного?", в якій дав оцінку нещодавнім заявам Патріарха Московського Кирила, що стосуються подальшого просування ідеології «русского мира».

Патріарх КирилАрхиєпископ Черкаський і Чигиринський УПЦ КП Іоан (Яременко) опублікував статтю "Московський Патріарх "зійшов" з ума духовного?", в якій дав оцінку нещодавнім заявам Патріарха Московського Кирила, що стосуються подальшого просування ідеології «русского мира». За словами владики УПЦ КП, насамперед, після заяв Предстоятеля РПЦ складається враження, «що керує РПЦ не духовна особа, а політик чи піар-менеджер». Пояснює архиєпископ стрімкі намагання Патріарха Кирила побудувати могутню цивілізацію тим, що Предстоятель РПЦ відчуває слабкість позиції Православної Церкви в Росії.

Як наслідок, йдеться у статті, опублікованій прес-службою Черкаської єпархії УПЦ КП, Патріарх Кирил «видумує ідеологію, за яку можна схопитися, щоб дати якийсь шанс на збереження цих позицій». «А це можливо лише за умов підтримки діючою російською владою Православної Церкви, як державної, навіть не афішуючи цього у конституції Росії. Уже не Бог і віра, а земна влада потрібна Кирилові для збереження православ’я. Складається переконання, що нинішній Московський Патріарх на Бога надію не покладає, і не вважає Його керівником історії людства і спасіння», — наголошує владика Іоан.

Він пригадав Патріарху Кирилу, що у Біблії немає ані найменшої згадки про якийсь цивілізаційний центр, у якому виживуть православні християни, але скрізь йдться лише про промисел Божий, яким спасатимуться віруючі люди. «Не політично-адміністративна інтеграція в якесь суспільне угруповання висувається умовою збереження Церкви, але, як сказав Христос: "створю Церкву Мою, і ворота пекельні не подолають її". Бог Сам береже Свою церкву, але про це забув, напевне, святійший Московський патріарх», — йдеться у статті.

Як зазначає архиєпископ, для реалізації такої ідеї Патріарху Кирилу просто необхідною є Україна, Патріархові «дуже потрібні мільйони душ українців та білорусів, щоб залишатися потрібним російській імперіалістичній владі». Як зазначає владика УПЦ КП, насторожує насамперед те, що ідеї Московського Патріарха в Україні «проштовхує» низка політичних сил та публічних осіб.

Очевидно, за словами архиєпископа, що Предстоятель РПЦ не усвідомлює різниці між світом цим і світом горнім, між життям тимчасовим і вічним. І першим побажанням владики для всіх, хто думає інакше, аніж Патріарх Кирил, є прохання до Господа: збережи нас, Боже, від друзів у овечих шкурах, а від ворогів ми і самі убережемося з Твоєю допомогою... Бо тільки Господь — єдиний справжній управитель історії.