• Головна
  • Новини
  • Цьогорічні місцеві вибори показують велику зацікавленість священиків політикою...

Цьогорічні місцеві вибори показують велику зацікавленість священиків політикою

18.10.2010, 14:37
Цьогорічні місцеві вибори показують велику зацікавленість священиків політикою - фото 1
З благословення своїх владик отці йдуть у політику за партійними списками і як мажоритарники.

vybory2010.jpgЗ благословення своїх владик отці йдуть у політику за партійними списками і як мажоритарники. Авторка репортажу, який транслював «5 канал», Леся Головата стверджує, що "Сьогодні українські душпастирі переймаються не лише духовними проблемами своїх громад, а й матеріальними». «Для цього, – зазначає Л. Головата, – вони йдуть кандидатами на виборах до місцевих рад!» 

Як повідомляє «5 канал», «найбільш активними донорами священиків-кандидатів стали дві конфесії: Українська Православна Церква (Московського Патріархату) та УПЦ Київського Патріархату». За повідомленням інформаційного каналу, духівництво готове розглядати пропозиції «від усіх політичних сил, які не сповідують атеїзм». Та як виявилося єдиним обмеженням для кандидатів у рясах – «не агітувати з амвону». І як інформує телеканал, аргументація в обох Церквах однакова: «мандат допоможе очистити політику зсередини та лобіювати церковні інтереси».

Голова синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП) Георгій Коваленко пояснив, що "владне коло – це закритий клуб, який вирішує дуже багато питань. Я бачу сенс у цих речах тільки, щоб донести думку Церкви до місцевої влади. Тому що іншого механізму може не бути".

Речник УПЦ КП владика Євстратій (Зоря) наголошує, що "без мандату ніхто навіть не хоче звертати увагу на Церкву, принципово не виділяють земельних ділянок чи принципово відмовляють у дозволі на будівництво".

"В Україні священики завжди користуються авторитетом, вони мають вплив на громадську думку. Дуже часто, особливо в сільській місцевості власне так як сказав священик – це істина в останній інстанції", – пояснив голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

Що стосується отців УГКЦ, то Синод заборонив отцям балотуватися на будь-яких виборах. В інтерв’ю «5 каналу», Предстоятель УГКЦ Патріарх Любомир (Гузар) сказав, що парох має служити усій громаді, до якої належать симпатики різних політичних сил і «заохочувати людей до чесного політичного служіння». На думку Глави УГКЦ, священик «не може сам брати частинної відповідальності за те, що діється в громаді з огляду на те, що він належить до певної політичної громади».