На Тернопіллі у депутати йдуть десятки священиків

12.10.2010, 16:12
На Тернопіллі у депутати йдуть десятки священиків - фото 1
Священики УПЦ КП та УГКЦ балотуються на виборах у депутати сільських, селищних, міських та районних рад у Тернопільській області. Натомість від участі у виборах традиційно утримуються римо-католики. Також на Тернопіллі не йдуть у депутати отці з УПЦ та УАПЦ.

exklusiv.gifvybory2010.jpgСвященики УПЦ КП та УГКЦ балотуються на виборах у депутати сільських, селищних, міських та районних рад у Тернопільській області. Натомість від участі у виборах традиційно утримуються римо-католики. Також на Тернопіллі не йдуть у депутати отці з УПЦ (МП) та УАПЦ.

У Тернопільсько-Бучацькій єпархії УПЦ КП священики на виборах у сільські, селищні, міські та районні ради балотуються, а на сільських, селищних і міських голів — ні, повідомив кореспонденту РІСУ владика Тернопільський і Бучацький УПЦ КП Нестор (Писик).

«У нашій єпархії священики йдуть на вибори. Не можу вказати точної кількості, але це – десятки отців. Священики телефонують, і я даю благословення. Вони йдуть як у партійних списках, так і в мажоритарних округах. На голів громад не балотуються. Це посада, яка заважатиме здійснювати пастирське служіння, адже голова повинен постійно займатися проблемами громади», — розповів владика УПЦ КП.

За словами єпископа, священик може балотуватися на виборах, адже він чи не найкраще знає потреби своїх парафіян і жителів відповідної територіальної громади. Відповідно, священик, на переконання владики Нестора, якщо стане депутатом, зможе відстоювати інтереси людей.

«Окрім того, у нас буває, що коли змінюється влада — змінюються її вподобання. Внаслідок цього виникають міжконфесійні конфлікти. Священики-депутати будуть намагатися цього не допустити», — продовжив єрарх.

Священики Тернопільської і Бучацької єпархії УПЦ КП ідуть на вибори від таких політичних сил: “За Україну!”, “Наша Україна”, ВО “Батьківщина” та КУН.

«Усе залежить від того, як певна політсила себе вже проявила у конкретній громаді. Головне, що це – патріотичні сили. Я не знаю випадків, щоб наші священики балотувалися від політичних сил, які не працюють для України», — зауважив владика Нестор.

Щодо ймовірності того, що у випадку дискредитації партії, “тінь” може впасти і на її депутата-священика, то єпископ зазначає: завданням отців якраз буде не допустити, щоб партії займалися некорисними для громад справами.

“Якщо ж справді вийде так, то священик вийде зі списків”, — коментує він.

На аналогічні позиції перебуває і правлячий архиєрей Тернопільської і Кременецької архиєпархії УПЦ КП архиєпископ Іов (Павлишин).

“У нашій єпархії балотуються 17 священиків. Усі – у мажоритарних округах. Ініціаторами висування священиків кандидатами у депутати стали самі громади. Я вважаю, що священики не будуть підтримувати ту чи іншу силу. Позиція Церкви така, щоб підтримувати демократичні і патріотичні сил”, — заявив владика.

У відповідь на запитання про те, чи не відчувають у Тернопільській і Кременецькій єпархії УПЦ КП небезпеки використання Церкви політиками, єрарх відповідає, що поки що такої небезпеки немає.

У Тернопільській архиєпарії УПЦ (МП) і Тернопільській єпархії УАПЦ священики не балотуються.

“У нас такої проблеми немає. Звісно, що не балотуються”, — говорить архиєпископ Тернопільський УПЦ Сергій (Генсіцький).

В УАПЦ мотив відмови від участі у виборчій кампанії пояснюють необхідністю дотримання відповідної ініціативи Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій ще за часів президентства Віктора Ющенка.

“Ще тоді прийняли рішення, щоб священики на вибори не йшли”, — прокоментував Тернопільський декан Тернопільської єпархії УАПЦ о. Іван Лесик.

Традиційно не йдуть на вибори і римо-католики. Натомість у Тернопільсько-Зборівській єпархії УГКЦ окремі священики виявляють бажання балотуватися у депутати сільських, селищних, міських чи районних рад, повідомили у єпархіальному управлінні.

“До владики звертаються окремі священики. Вони ідуть на вибори у мажоритарних виборчих округах. Вочевидь, священики в окремих випадках вбачають за корисне брати участь у роботі сільської, селищної чи районної ради. Одначе у єпархіальному управлінні рекомендують не брати активної участі у виборчому процесі”, — зазначають в управлінні Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ.

Голова Тернопільського обласного осередку Комітету виборців України Павло Левків констатує, що наразі не має інформації про те, що політсили залучають Церкву чи окремих її представників до передвиборчої агітації. З іншої сторони, він пояснює, що законодавство дозволяє отцям ставати депутатами.

“Священики є такими ж громадянами, як і інші, і жодних перешкод у плані вибирати чи бути обраним для них немає”, — каже він.