• Головна
  • Новини
  • КВУ не виключає, що під час передвиборчої кампанії священики-кандидати можуть незаконно агітувати у стінах церкви...

КВУ не виключає, що під час передвиборчої кампанії священики-кандидати можуть незаконно агітувати у стінах церкви

11.10.2010, 15:33
КВУ не виключає, що під час передвиборчої кампанії священики-кандидати можуть незаконно агітувати у стінах церкви - фото 1
Cвященнослужителі, як громадяни України, мають право брати участь у перегонах. Однак використання з політичною метою релігійних переконань людей є порушенням етичної складової закону.

exklusiv.gifKVU.jpgНайбільше можливих зловживань пасторським авторитетом у Комітеті виборців очікують під час виборів до селищних рад.  Як зазначає сьогодні під час конференції в УНІАН голова правління КВУ Олександр Черненко, священнослужителі, як громадяни України, мають право брати участь у перегонах. Однак використання з політичною метою релігійних переконань людей є порушенням етичної складової закону. 

«Звичайно, якщо на це дивитися у морально-етичній площині, у багатьох селах авторитет священика має значний вплив. Тому цілком можливі зловживання. У випадку, якщо десь у якомусь селищі виборці вбачають у випадку агітації перебільшення, ця справа має бути вирішена через суд», – акцентував О. Черненко.  

Більш суворим є ставлення Комітету виборців до священиків, котрі не є громадянами України. Як відомо, останні не мають права ні ставати кандидатами у перегонах, ні агітувати за будь-кого з кандидатів. За словами Олександра Черненка, незалежно від того, скільки років служитель живе і працює в Україні, виборці зобовязані повідомляти комітет про факти агітації священиком.

«За законом про вибори, якщо священик-іноземець агітує,  до нього слід застосовувати норми, як до будь-якого іноземця. Потрібно писати скаргу в комісію, надавати попередження тим, хто агітує та звертати їхню увагу на їхні внутрішні церковні правила».

Скільки саме священнослужителів беруть участь у цьогорічних місцевих виборах у Комітеті виборців поки що не підрахували.