• Головна
  • Проекти
  • Глава УГКЦ застерігає, щоб розгляд у ВР законопроекту про визнання УГКЦ репресованою Церквою не перетворився в "політичну іграшку"...

Глава УГКЦ застерігає, щоб розгляд у ВР законопроекту про визнання УГКЦ репресованою Церквою не перетворився в "політичну іграшку"

10.09.2010, 18:15
Глава УГКЦ застерігає, щоб розгляд у ВР законопроекту про визнання УГКЦ репресованою Церквою не перетворився в "політичну іграшку" - фото 1
Про це Патріарх Любомир заявив 10 вересня у Львові, на спеціальній прес-конференції за результатами роботи Синоду єпископів УГКЦ. Глава УГКЦ наголошує, що таке важливе для Церкви питання повинне розглядатися у часі політичного миру.

Husar.jpgexklusiv.gifПро це Патріарх Любомир заявив 10 вересня у Львові, на спеціальній прес-конференції за результатами роботи Синоду єпископів УГКЦ. Глава УГКЦ наголошує, що таке важливе для Церкви питання повинне розглядатися у часі політичного миру.

«Я боюся, що такий закон стане політичною іграшкою через час, в який він розглядається. Та й багато інших законів… Це цілком політичні маневри, тому такий серйозний закон про визнання Церкви як суспільно важливої організації треба розглядати в час політичного миру, спокою, бо це вимагає поважної застанови. І я боюся, щоб цей і інші закони не стали політичною іграшкою», — наголосив він.

Як вже РІСУ повідомляла, проект Постанови про надання Українській Греко-Католицькій Церкві статусу репресованої Церкви внесли на розгляд Верховної ради України 8 вересня. Постанову (№7104) у ВР зареєстрували народні депутати від фракції БЮТ Деревляний В.Т. та Шлемко Д.В. Про це інформує прес-служба ВР України.

Головний комітет, в якому розглядатиметься проект постанови — Комітет з питань культури і духовності.

Довідка:

UGCC.jpgВ період від 1946 до 1989 року УГКЦ була найбільшою забороненою Церквою в світі. Проте усі ці роки Церква діяла в підпіллі. Тисячі вірних та духовенство УГКЦ зазнали репресій та гонінь.

Папа Іван Павло ІІ під час візиту в Україну проголосив блаженними 27 мучеників УГКЦ за віру, які постраждали саме в цей період.

Інститут історії Церкви Українського католицького університету у рамках проекту «Усна історія» зібрав сотні свідчень від очевидців цих подій, їх знайомх та близьких. Усі ці матеріали свідчать, що УГКЦ жорстоко переслідувалася владою.