• Головна
  • Проекти
  • У "Фронті Змін" заяву митрополита УПЦ про недопущення будівництва в Одесі храму УГКЦ назвали "наступом на свободу совісті"...

У "Фронті Змін" заяву митрополита УПЦ про недопущення будівництва в Одесі храму УГКЦ назвали "наступом на свободу совісті"

03.09.2010, 12:35
У "Фронті Змін" заяву митрополита УПЦ про недопущення будівництва в Одесі храму УГКЦ назвали "наступом на свободу совісті" - фото 1

«Україні загрожує відновлення середньовічного принципу «Чия влада, того й релігія» (Сujus regio, ejus religio).» Так охарактеризував координатор напрямку «єдиний культурний простір» в Уряді Змін Віктор Єленський заяву члена фракції Партії регіонів в Одеській облраді, митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела (Савіна) проти храму УГКЦ.

Elensky_Victor.jpg«Україні загрожує відновлення середньовічного принципу «Чия влада, того й релігія» (Сujus regio, ejus religio).» Так охарактеризував координатор напрямку «єдиний культурний простір» в Уряді Змін Віктор Єленський заяву члена фракції Партії регіонів в Одеській облраді, митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела (Савіна) про недопущення будівництва в Одесі храму Української Греко-Католицької Церкви.

«Наступ митрополита Агафангела на свободу совісті, його спроби розпалити ворожнечу на релігійному грунті – це грубе порушення Конституції України і відразу декількох положень українського законодавства», – заявив Віктор Єленський.

Політик підкреслив, що митрополит свідомо нацьковує вірних однієї Церкви на інших: «Владика Агафангел оживляє химери часів релігійних воєн, провокує розділення в суспільстві та підриває громадянський мир. Його дії порушують і міжнародні акти, до яких приєдналася Україна, і національні закони, і християнські принципи.

Твердження митрополита про те, що нібито греко-католиків в Одесі мало для того, щоб вони могли претендувати на храм у місті, взагалі суперечить здоровому глузду, підкреслив Віктор Єленський. «Добре, що логіку його Високопреосвященства не застосовують повсюдно: у противному випадку православні храми ніколи не з'явилися б в Римі, Тегерані, Бангкоку, Тунісі або на Антарктиді», – додав він.

«І якщо чиєсь прагнення гідно висловлювати свої релігійні почуття нібито викличе у когось обурення, як це обіцяє митрополит Агафангел, то це свідчить тільки про його пастирську неспроможність, нездатність прищепити своїм вірним християнські чесноти», – зазначив політик.

Віктор Єленський переконаний, що дії митрополита свідомо спрямовані на ланцюгову реакцію, здатні підірвати крихкий міжрелігійний спокій у країні. Адже йому чудово відомо, що жодна Церква не об'єднує в Україні більшість віруючого населення і кожна з них у меншості в тій чи іншій мірі в якомусь регіоні.

«Обурення викликає відсутність будь-якої реакції правлячої партії, чиї інтереси представляє митрополит Агафангел в Одеській обласній раді, на його протиправні та аморальні дії», – підкреслив Віктор Єленський.