• Головна
  • Новини
  • КУН вимагає притягти до криміналу митрополита УПЦ Агафангела...

КУН вимагає притягти до криміналу митрополита УПЦ Агафангела

30.08.2010, 12:44
КУН вимагає притягти до криміналу митрополита УПЦ Агафангела - фото 1
Голова ЛОО Конгресу українських націоналістів вимагає притягти до кримінальної відповідальності митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, що виступає за переведення Інституту СВ.

KUN.jpgГолова ЛОО Конгресу українських націоналістів вимагає притягти до кримінальної відповідальності митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела, що виступає за переведення Інституту СВ.

Про це йдеться в заяві голови ЛОО КУН Миколи Пшевлоцького до Генпрокуратури, що надійшла 30 серпня на адресу ЗІКу.

Заява подається в повному обсязі: «Громадянин України митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел 05.05.2010-го року опублікував в Інтернеті на сайті Одеської єпархії УПЦ МП відкритого листа за №35 до Президента України.

В цьому листі, обґрунтовуючи власний погляд на підстави переведення Інституту Сухопутніх військ зі Львова до Одеси, він, зокрема, стверджує, що: «Західний регіон України є осередком Греко-Католицької Церкви, яка знаходиться під впливом Папи Римського. Католицька Церква протягом століть бажала і робила все можливе для захвату земель, які заселяли православні християни силою зброї та насильного нав’язування католицької віри. На території Академії Сухопутніх військ (м. Львів) існує Греко-католицька церква, яка здійснює вплив на світогляд, моральні та духовні цінності майбутніх офіцерів Української армії. У Одеському військовому інституті функціонує православний храм св. рівноапостольних Кирила і Мефодія, який ще з часів заснування кадетського корпусу гартував мужність та відданість Одеських кадетів».

Наведені твердження, як і весь текст звернення є брехливими і тенденційними, просякнуті ненавистю до частини громадян України за територіальною ознакою («Західний регіон») і за конфесійною ознакою («осередок Греко-католицької церкви»). Приведені аргументи митрополита Агафангела фактично є спробою закликати Президента України до релігійної (міжконфесійної) ворожнечі. Вказані та розповсюджені митрополитом Агафангелом в мережі Інтернету ненависницькі погляди щодо віруючих греко-католиків – пряме обмеження прав і встановлення прямих привілеїв громадян за ознаками релігійних переконань і територіального розміщення. Тобто, вони є достатніми даними, передбаченими в ч.2 ст.94 і ч.1 ст.161 КК України, і є підставою для порушення кримінальної справи щодо митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела.

Керуючись ст.ст.94, 97, 98, ч.1ст112 КПК України, вимагаємо:порушити кримінальну справу за ознаками, передбаченими ч.1 ст161 КК України щодо митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела та притягнути його до кримінальної відповідальності за вчинення дій, передбачених цією статтею.

Голова ЛОО Конгресу Микола Пшевлоцький».