• Головна
  • Новини
  • В Україні хочуть створити повнокровну московську митрополію, – перший президент України...

В Україні хочуть створити повнокровну московську митрополію, – перший президент України

07.08.2010, 10:41
В Україні хочуть створити повнокровну московську митрополію, – перший президент України - фото 1
Сьогодні позиція Московського Патріархату робить заручниками вірян, а їх — мільйони. Вони приїжджають, аби створити в Україні повнокровну, повноцінну московську митрополію. Таку позицію висловив перший президент України Леонід Кравчук.

Сьогодні позиція Московського Патріархату робить заручниками вірян, а їх — мільйони. Вони приїжджають, аби створити в Україні повнокровну, повноцінну московську митрополію. Таку позицію висловив перший президент України Леонід Кравчук в інтерв’ю газеті День, інформує Zaxid.net.

"Я проїздив нещодавно через Почаїв. І знаєте, розповідають, що там дуже цікаві речі відбуваються на проповідях у Почаївській лаврі. Якщо коротко — повним ходом іде агітпроп", – зазначив він.

"Дружні відносини — це добре, але ж вони сюди приїжджають, аби заявляти про те, що ми повинні думати про єдиний духовний простір, про святу Київську Русь. Що це означає? Те, що в цьому духовному просторі провідними будуть Росія та Російська Православна церква", – додав Л. Кравчук.

Kravchuk.jpg"Коли ми відзначали 1020-річчя хрещення Київської Русі, то весь Київ був заповнений людьми, а що зараз? На Володимирській гірці зібралися дві тисячі людей і три тисячі поліцаїв. Це означає, що люди розуміють: не можна щорік приїжджати сюди, проводити синод з висновком: "Прийдіть і покайтеся". Можливо, це горе, можливо — трагедія, зокрема духовна, проте факт залишається фактом: у нас три православні церкви. І якби, припустимо, приїхав патріарх Московський, людина з високою місією, і сказав, що прибув, аби розпочати в Україні діалог, питань не виникало б. Але ж про діалог і не йдеться! Ідеться про те, що "розкольники" на чолі з Філаретом повинні прийти і покаятися.

Приїжджає Патріарх? Нехай приїжджає, це його право. Він говорить про об’єднання, але постає запитання: чи буде це об’єднання рівних?

Давайте створимо в Україні Помісну православну церкву, в Росії — (а вона вже є) теж, і дружитимемо. Але ж ні, таке їм не підходить, – наголосив Л. Кравчук.

Перший президент України з цього приводу робить такий висновок: "Вони приїжджають, аби створити в Україні повнокровну, повноцінну московську митрополію. Я не можу висунути звинувачення Володимиру (Сабодану. — Авт.), що він проводить антиукраїнську політику. У жодному разі! Я не про це говорю, а про те, що коли ми хочемо в духовному просторі держави навести православний лад — давайте спробуємо. Московський патріархат так переживає за українського православного вірянина, щоб він мав можливість спілкуватися зі світовим православ’ям, з МП РФ? То давайте зробимо цього вірянина православним. А вони ж говорять про те, хто праведний, хто — ні. Було б дуже добре, якби православний вірянин, незалежно від того, де він живе — у Львові чи Криму, міг поїхати до Москви, помолитися в Загор’ї, скажімо. Католики їздять з однієї країни до іншої, відвідують найважливіший духовний осередок католицького світу, моляться, і це нормально. Вони моляться, слухають, вони, врешті-решт, усі рівні серед рівних. У них немає такого: це — віруючі, а це — невіруючі, це — хрещені, а це — нехрещені. Якщо Московський патріархат хоче допомогти Україні створити церкву, давайте відкриємо справжній рівноправний діалог".