• Головна
  • Новини
  • В РПЦ заявили, що Патріарх Кирил не просив українську владу перейменувати вулицю Івана Мазепи...

В РПЦ заявили, що Патріарх Кирил не просив українську владу перейменувати вулицю Івана Мазепи

01.07.2010, 10:15
В РПЦ заявили, що Патріарх Кирил не просив українську владу перейменувати вулицю Івана Мазепи - фото 1
Заяву про те, що Предстоятель РПЦ не звертався до української влади з проханням перейменувати вулицю Івана Мазепи на Лаврську, оприлюднив голова інформаційного відділу Московського Патріархату Володимир Легойда.

Володимир_Легойда1.jpgМОСКВА — Заяву про те, що Предстоятель РПЦ не звертався до української влади з проханням перейменувати вулицю Івана Мазепи на Лаврську, оприлюднив голова інформаційного відділу Московського Патріархату Володимир Легойда. Він сказав, що йому невідомо ні про яке офіційне звернення Патріарха до київської влади.

«Останнім часом в українських ЗМІ активно обговорюється тема про нібито офіційне звернення Патріарха Кирила до української влади щодо перейменування вул. Івана Мазепи в Лаврську. Такого звернення, тим більше письмового, не було», — запевнив Володимир Легойда у коментарі «УНІАН-релігії».

Водночас він наголосив, що РПЦ «завжди розділяла ідею про те, що вулиця, яка веде до Лаври, повинна називатися Лаврською». За його словами, ця ініціатива УПЦ неодноразово озвучувалася в пресі, зокрема він навів як приклад коментар о. Георгія Коваленка, голови Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ.

«Тому у мене викликає здивування той ажіотаж, що виник останнім часом в деяких ЗМІ. Нічого нового в цій темі ненемає. А спроби додати питанню політичне забарвлення викликають жаль і спотворюють реальну ситуацію», — підсумував представник РПЦ.

Довідка РІСУ:

Вулицю Січневого повстання, яка веде до Києво-Печерської лаври, перейменували на вулицю Івана Мазепи 17 жовтня 2007 року. Таке рішення депутати Київради ухвалили майже одностайно: 71 депутат висловився "за" і лише один – "проти".

Прихильники такого перейменування стверджують, що «називатися іменем Івана Мазепи повне право має саме колишня вулиця Січневого повстання, оскільки саме І.Мазепі зобов’язана Києво-Печерська лавра, що знаходиться на цій вулиці, багатьма своїми будівлями та коштовним начинням своїх церков».

Проти перейменування вулиці виступили в РПЦ, в УПЦ. Всеукраїнське православне братство Олександра Невського, Союз православних братств України та Союз православних громадян України виступили зі спільною заявою про «неприпустимість появи вулиці Мазепи у Києві». Однією із запропонованих тоді ними назв вулиці була «Микільська», оскільки це історична назва. Назву «Микільська» вулиця отримала завдяки собору Святого Миколая, який у 30-х роках підірвали більшовики. Проте сам храм 1690 року будував так само гетьман Іван Мазепа.

Нещодавно, як повідомив 6 червня на засіданні Київради з питань і туризму заступник голови КМДА Віталій Журавський, до них звернувся Предстоятель РПЦ Патріарх Московський Кирил із закликом перейменувати вулицю Івана Мазепи на Лаврську. За словами чиновника, на цьому наполягає і Митрополит Володимир, Предстоятель УПЦ.

Така інформація викликала гучний резонанс — спротив громадськості, інтелігенції та окремих політичних сил.

Накладена у листопаді 1708-го за наказом Петра I анафема продовжує, принаймні формально, тяжіти над гетьманом Іваном Мазепою, хоч протягом трьох століть так і не було наведено більш-менш серйозних аргументів на користь того, що Мазепа повинен вважатися віровідступником.