• Головна
  • Проекти
  • У ВР України прозвучав депутатський запит щодо тиску й залякування Службою безпеки України адміністрації та студентів Українського католицького університету...

У ВР України прозвучав депутатський запит щодо тиску й залякування Службою безпеки України адміністрації та студентів Українського католицького університету

04.06.2010, 12:25
У ВР України прозвучав депутатський запит щодо тиску й залякування Службою безпеки України адміністрації та студентів Українського католицького університету - фото 1
За словами Володимира Яворівського, в Україні відчуваються перші ознаки початку відродження кадебістських часів.

Yav.jpgКИЇВ – Сьогодні, 4 червня, на засіданні Верховної Ради спікер Володимир Литвин зачитав депутатський запит Володимира Яворівськог до голови СБУ Валерія Хорошковського з приводу тиску й залякування адміністрації та студентів Українського католицького університету Службою безпеки України, з метою недопущення участі студентів у мирних акціях протесту, що є першою ознакою початку відродження кадебістських часів. Про це повідомляє офіційний сайт нардепа.

Володимир Яворівський також звернувся до віце-прем'єра Володимира Семиноженка щодо спроби Дмитра Табачника звести світову літературу до обсягу, де б російська займала аж три чверті навчального процесу, що зводить всі надбання світової літератури лише до російської, відкидаючи зарубіжну класику, і продовжуючи політику руйнування української освіти й гуманітарного простору.

rektor-UCU_w.jpgЯк РІСУ вже повідомляла, з Меморандумом про відвідини УКУ працівником СБУ, відповідальним за стосунки з Церквами, що відбулися 18 травня, ректор УКУ о. д-р. Борис Ґудзяк ознайомив широку громадськість в Україні та за кордоном. Розмова працівника СБУ з ректором у кабінеті останнього тривала 40 хвилин, після якої о. д-р Борис Ґудзяк заявив, що «можна очікувати, що УКУ буде об’єктом особливої уваги й можливого тиску в наступні місяці». Він також зазначив, що важливою допомогою для УКУ буде солідарність міжнародної спільноти і, особливо, академічного світу, аби університет відстояв свою принципову позицію стосовно інтелектуальної і суспільної свободи.

Мета візиту працівника СБУ — відповідь на студентські акції протесту проти нової влади. Він попереджав ректорат що саме може чекати на студентів та наголошував на відповідальності дирекції закладу.

Ректор УКУ у своєму меморандумі чітко пояснив, що УКУ твердо стоїть на позиції свободи та відкритості, робитиме все можливе для опору таким зазіханням на свободу.